Angažiraj se / Prostovoljstvo

Postani mojster odnosov!

31. 5. 2019 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

V maju so člani društva Center za pomoč mladim (CPM) – prostovoljci z različnimi strokovnimi znanji – izvajali sklop 15 delavnic za srednješolce.

Delavnic se je udeležilo okoli 200 mladostnikov starih med 15 in 17 let.

Na Centru za pomoč mladim vsako leto izvedejo okoli 140 delavnic, v katere je letno vključeno 2.240 mladih v starosti med 15. in 20. let. Delavnica se je izkazala kot zanimiva in učinkovita metoda dela z mladimi v skupini, kjer skupaj z mladimi raziskujejo pomen in vrednost boljšega poznavanja in razumevanja sebedrugih okoli nas in odnosov v katere smo vpeti ali v njih vstopamo. Ker v šolskem sistemu velikokrat ni časa in prostora za bolj poglobljene pogovore o določenih mladim pomembnih temah, je delavnica primeren prostor, kjer se te teme lahko odprejo in mladi v varnem okolju o njih lahko sproščeno govorijo. Pri delavnicah uporabljamo metode izkustvenega in skupinskega učenja, kar udeležencem prinaša nove izzive in spoznanja, omogoča socialno učenje, raziskovanje in preverjanje različnih vplivov našega vedenja v različnih situacijah. Skupinsko delo nudi možnost polnega vključevanja in aktivne participacije vsakega od udeležencev, kjer lahko vsakdo izrazi svoje mnenje in izkušnje, posluša druge in spoznava ter hkrati sprejema raznolikost.

Mladi so razmišljali o tem, kako delujejo v skupini, kako pristopajo do nepoznanih ljudi, kako navezujejo stike. Iskali so rešitve, kako lahko poskrbijo za zadovoljujoče in trdne odnose, v katerih se dobro počutijo.

Kaj so o izkušnji delavnice povedali mladi?

 Kako se pa ti znajdeš v odnosih?