Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Poznate platformo AmCham YOUng?

21. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Platforma AmCham YOUng povezuje generacije mladih aktivnih posameznikov, ki izstopajo iz povprečja in predstavlja način razmišljanja, ki je usmerjeno naprej. Programi Young so zasnovani za posameznike od študentskih let do 40. leta starosti. Platforma AmCham YOUng je eden izmed štirih stebrov delovanja Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija.

Od študentskih praks, kot je Summer Economics Institute, preko programa AmCham Young ProfessionalsTM do skupnosti AmCham Young Leaders Club in Snežne kepe (središča optimizma, »think tank« izjemnih mladih), platforma YOUng usmerja osebni in karierni razvoj poslovnih vodij naslednje generacije. 

Platforma YOUng v osmih generacijah združuje več kot 1.000 talentov, ki so za AmCham Slovenija navdih in zaveza za spremembo na bolje. Pri posameznikih, vključenih v programe Young, iščejo ambicijo po odkrivanju in razvoju svojih potencialov, po soustvarjanju prihodnosti in po vodenju.

Program AmCham Young ProfessionalsTM ima tri usmeritve: osebni in karierni razvoj poslovnih voditeljev naslednje generacije, oblikovanje mreže posameznikov in podjetij – 140 mladih potencialov med 25 in 35 let, in ustvarjanje okolja z visokim potencialom. Koledar mladih profesionalcev sestavljajo interaktivne delavnice, predavanja, pogovori s poslovnimi voditelji, obiski na terenu, Young vikend srečanje in še veliko več, predvsem pa je to skupnost, ki s svojo energijo premika meje. Vsaka generacija na koncu dobi svojega ambasadorja, AmCham Top Potential of the Year, ki nato za leto dni tudi v Svetu guvernerjev AmCham Slovenija zastopa glas mladih. 

AmCham Young Leaders Club je mreža poslovnih voditeljev mlajše generacije do 40. leta, katerih želja in cilj je sodelovati in skupaj soustvarjati boljšo prihodnost, močno gospodarstvo in visoko kvaliteto življenja. Združujejo jih vrednote, skupaj se razvijajo v boljše poslovne voditelje in Slovenijo sooblikujejo v državo optimizma. Ker se zavedajo, da uspeh pomeni odgovornost, aktivno sodelujejo tudi v iniciativi Vračamo družbi.

Snežna kepa – središče optimizma pa je »think tank« aktivnih mladih med 25 in 40 leti, zaposlenih v slovenskih in mednarodnih podjetjih ter javnem sektorju, ki jih druži skupna vizija – da Slovenija postane država optimizma in priložnosti z visoko kvaliteto življenja. Snežna kepa nima programa in nima strukture, ima pa želje, energijo in ambicije mladih, da soustvarjajo svet, Slovenijo in skupaj »valijo snežno kepo« z odličnimi idejami. Snežna kepa 2.0 se je in se še vedno ukvarja s talenti. Opredelila je, kdo talenti v poslovnem svetu sploh so in kaj potrebujejo za svojo uresničitev, oblikovala prototip države, spodbudne za talente, in iskala rešitve, kako talentom omogočiti ustrezno okolje za delo doma ter kako tuje in slovenske talente privabiti v Slovenijo.

Talente iščejo v mladih. Z  Ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji organizirajo Summer Economics Institute, program poletnega izobraževanja in pripravništva v podjetjih, ki so njihove članice. Letos so pripravništvo in 6-tedensko izkušnjo v Evropi (European Experience) omogočili tudi 8 študentom z ameriških univerz. 

Načrti za prihodnost platforme

Mlade podpirajo z znanjem (delavnice, izobraževanja, pogovori s poslovnimi voditelji), povezovanjem ter izmenjavo izkušenj skozi ‘peer-to-peer’ povezovanje v programih, ki vedno združujejo ljudi iz različnih podjetij, strok in generacij. Omogočajo tudi mentorstvo z izkušenimi poslovnimi voditelji.

V AmCham Slovenija želijo v prihodnje krepiti platformo AmCham YOUng v smeri celostnega razvoja mladih vodij naslednje generacije, ustvarjanje priložnosti za grajenje ‘peer-to-peer’ mrež in povezovanje znanj ter izkušenj. S programi želijo dvigovati nivo voditeljstva v Sloveniji, temelječ na vrednotah poslovnih voditeljev: ambicioznost, empatija, integriteta, komunikativnost, kreativnost, motiviranost, načelnost, odgovornost, družbena odgovornost, strast do dela, strokovnost in vizionarstvo. Letos se bo v program AmCham Young ProfessionalsTM vpisala že X. generacija voditeljev naslednje generacije. Za udeležbo v programu je vsako let več interesa s strani podjetij, ki v programu vidijo orodje za razvoj svojih zaposlenih.

V platformi AmCham YOUng skozi program mentorstva za mlade profesionalce, nudijo podporo v obliki enoletnega mentoriranja s strani izkušenega poslovnega vodje, hkrati pa mentorstvo vpeljujejo tudi v druge programe. Ena izmed iniciativ programa AmCham Young Leaders Club gre v smeri mentoriranja mladih v času odločanja za izbiro študija ali srednje šole. Mentorstvo pa je tudi ključni del programa študentskih pripravništev, vsak študent med enomesečnim pripravništvom v podjetju sodeluje z mentorjem.

Ameriški študenti v Sloveniji

V letu 2018 so pilotno izpeljali program European Experience in the Green Herat of Europe.  Osem študentov z ameriških univerz je poletje preživelo v Sloveniji, šesttedenska evropska izkušnja pa je združila enomesečno prakso v uspešnih slovenskih podjetjih in sodelovanje v dvotedenski podjetniški poletni šoli s slovenskim študenti. S programom bodo nadaljevali v letu 2020. Cilji programa so povezovanje Slovenije z ZDA na področju privabljanja in kroženja talentov, povezovanje ameriških univerz s slovenskim podjetji ter spodbujanja mednarodnih izmenjav in pripravništev.

Pridruži se jim

Prijave na letošnji vpis v Summer Economics Institute 2019 se odprejo 28. februarja 2019. Če te zanima tovrstna izkušnja, sledi tej povezavi ali piši na ta kontakt.

Pridružiš se jim lahko tudi preko vpisa v X. generacijo AmCham Young Professionals™ tukaj ali piši sem. Prijave se odprejo 1. marca 2019.