Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Nov. 2019

Zgodovina in pomen ljubljanske parade ponosa

Parade so javni dogodki, ki jih LGBTIQ+ skupnosti povsod po svetu organizirajo enkrat na leto. S temi dogodki je tesno povezan pojav homofobije, saj se parade odvijajo v sferi javnega prostora, na ulici, kjer je stopnja homofobije po podatkih številnih raziskav zaskrbljujoče visoka. Namen parad ponosa je opozoriti družbo na diskriminacijo LGBTIQ+ skupnosti ter javno izraziti zahteve po enakopravnosti in temeljnih človekovih pravicah, ki naj bi veljale za vse ljudi enako.

Organizirano LGBTIQ+ gibanje v Sloveniji se je začelo v osemdesetih letih 20. stoletja, natančneje je bil v Sloveniji organiziran prvi festival Magnus Leta 1984, v okviru katerega so bili predvajani prvi filmi z LGBTIQ+ tematiko, delile so se prve publikacije z namenom ozaveščanja ter organizirale prve delavnice oziroma predavanja o LGBTIQ+ kulturi. Sekcija Škuc Magnus je v Manifestu leta 1986 prvič javno in jasno izrazila politične zahteve istospolno usmerjenih v Sloveniji. Leto kasneje se je oblikovala feministična iniciativa Lilit in leta 1987 znotraj nje lezbična sekcija LL, ki se je kasneje osamosvojila in zaživela pod okriljem Škucovega foruma.

Leto 2001 je zaznamovala organizacija shoda proti homofobiji s sloganom Obvoznica mimo nestrpnosti, ki je obveljal za prvo parado ponosa v Sloveniji. Njegovo organizacijo je sprožil dogodek v ljubljanskem lokalu Galerija, ki se je nahajal v Mestni galeriji, ki je bila v lasti Mestne občine Ljubljana. Ko sta vanj poskušala vstopiti dva pesnika, Brane Mozetič in Jean Paul Daoustu, ju je redar odslovil z besedami, da »naj se že navadijo, da lokal ni več za tako vrsto ljudi«.  Skupnost LGBTIQ+ je zahtevala, da državni organi posredujejo s kaznijo za takšna nestrpna dejanja, vendar se to ni zgodilo. Incident je bil prelomni trenutek in predvsem pobuda za organizacijo prvega protestnega shoda, spontane parade ponosa v Sloveniji.

Klikni sem in v nadaljevanju preberi, kako se položaj LGBTIQ+ oseb razlikuje od države do države, kakšen je položaj LGBTIQ+ oseb v Sloveniji, o Tednu Parade ponosa in še več. 

Vir: Društvo Parada Ponosa
Foto: Majo Gojić, arhiv Društva Parada Ponosa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69115

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino