Mladinsko delo

Celjski mladinski center ponovno postal Informacijska točka EUROPE DIRECT Savinjska

5. 5. 2021 avtor: Celjski mladinski center


V letu 2020 je Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji objavilo razpis za izbor partnerjev za izvedbo dejavnosti Informacijske točke EUROPE DIRECT v Sloveniji, za obdobje 2021 – 2025, na katerega se je ponovno prijavil tudi Celjski mladinski center. Vloga in program sta bila uspešno ocenjena in tako lahko s ponosom naznanijo, da bodo v letu 2021 nadaljevali že s četrtim mandatom (2009 – 2012, 2013 – 2017 in 2018 – 2020).

S 1. majem je začelo po vsej EU delovati 424 točk EUROPE DIRECT. Točke odgovarjajo na vprašanja o EU v živo, po spletu ali po telefonu. Njihove storitve so brezplačne. V Sloveniji je dejavnih 6 točk EUROPE DIRECT, in sicer v Kopru, Novem mestu, Hrastniku, Celju, Mariboru in Murski Soboti.

V kontakt z njimi lahko stopite preko: www.europedirect.si.

Namen točk je, da lokalnemu prebivalstvu tudi v manjših krajih približajo politike in vrednote EU in jih seznanjajo z aktualnim dogajanjem EU, denimo na področju boja proti COVID-19, spodbujanju okrevanja s svežnjem NextGenerationEU ter zeleni in digitalni preobrazbi evropske družbe in gospodarstva.

Z informacijami bodo pomagale posameznikom, podjetjem in organizacijam, tudi tako, da se bodo povezovale z ostalimi mrežami EU, ki delujejo v Sloveniji. Točke prirejajo dogodke in sodelujejo na lokalnih prireditvah. Po šolah izvajajo interaktivne predstavitve o EU in priložnostih EU za mlade. Pomembno vlogo imajo pri spodbujanju dialoga in participativnih dogodkov, kot je Konferenca o prihodnosti Evrope. Lokalne medije obveščajo o aktualnih evropskih vsebinah, zanimivih za lokalno okolje.

Točke EUROPE DIRECT lahko s 1. majem poiščete na interaktivnem zemljevidu Evrope. Nova generacija točk bo delovala do konca 2025. V letu 2020 so v sklopu Informacijske točke EUROPE DIRECT Savinjska izvedli številne aktivnosti, s katerimi so želeli spodbuditi aktivno evropsko državljanstvo in prispevati k razvoju evropske javne sfere v lokalnem oziroma regionalnem okolju. V letu 2021 bodo nadaljevali poslanstvo obveščanja javnosti o evropskih vprašanjih in poizkusili delovanje institucij in politik EU čimbolj približati ljudem. Prav tako so v njihovi knjižnici v Celjskem mladinskem centru na voljo brezplačne publikacije in drugo gradivo o delovanju, zakonodaji, institucijah, politikah, programih in pobudah EU.

Več informacij o aktivnostih Informacijske točke EUROPE DIRECT Savinjska najdete na: https://europedirect.si/sl ali na Facebook strani Infopentlja.