Angažiraj se / Zabava in prosti čas

Certifikat NightArt za vse nočne ptice

11. 6. 2019 avtor: Drogart

Klubu K4 v Ljubljani se je 29. maja odvila prva mednarodna konferenca NightArt, katere rdeča nit so bile t. i. znamke kakovosti v nočnem življenju. V Združenju DrogArt so razvili certifikat NightArt, osredotočen na zdravje vseh, ki so vpeti v nočno življenje in preverjali njegovo učinkovitost z dvema enomesečnima delovanjema v klubih v Ljubljani in v Mariboru. Osebje za šankom je obiskovalcem delilo brezplačne kondome in čepke za ušesa, kupone After taxi in brezplačno vodo.

Jochen Schrooten iz Belgije je v svoji predstavitvi razgrnil zgodovino podobnih evropskih certifikatov, ki so aktivni v vsaj 300 klubih in pokrivajo dvajset različnih glasbenih festivalov v Evropi. 

V Kataloniji 9000 prizorišč nočnega življenja …

Victor Galan Amador je predstavil ustroj že dobro uveljavljene katalonske znamke Q de Festa! Izpostavil je, da je Katalonija pomembna proizvajalka vina, piva in žganih pijač, eden njenih glavnih gospodarskih sektorjev pa je turizem. Pri promociji alkohola so razvili inovativne pristope in če navržemo podatek, da je regijo leta 2017 obiskalo 19 milijonov turistov ter da številni med njimi iščejo užitke prav v nočnem življenju, se hitro izkristalizira, zakaj je znamka Q de Festa! v Kataloniji prepoznana kot pomembna akterka na področju promocije varovanja zdravja v nočnem življenju.

Številni glasbeni festivali, vsaj 9.000 registriranih prizorišč nočnega življenja in visoka incidenca rizičnih vedenj ter mešanja drog med odraslimi in mladimi – to so podatki, s katerimi nam je postregel Galan, ki se zaveda usodne prepletenosti trojčka turizem, alkoholne pijače in zabavna industrija.

Nits de Qualitat Q de Festa! deluje od leta 2009. Svoj uspeh pripisujejo številnim srečanjem z deležniki v nočnem življenju oziroma delovanju, ki je strogo usmerjeno v delo v lokalni skupnosti in plemeniteno s horizontalno komunikacijo, okroglimi mizami o nočnem življenju ipd. V vodiču, ki so ga izdali, so med drugim zapisali deset predlogov za zmanjševanje škode: promocija zdravega okolja in poudarjeno sodelovanje, pozorno spremljanje aktivnosti, ki spodbujajo konzumacijo alkohola, promocija barov, kjer se alkohol ne streže, vrstniški pristop, varen prevoz z zabave domov, redni treningi za odgovornejšo strežbo alkohola in tako naprej. Tako kot drugje je tudi v Kataloniji alkohol še vedno droga, ki povzroča največ težav. Victor je svojo zaključno misel povzel v stavku, da je za prihodnost nočnega življenja ključno sodelovanje med promotorji nočnega življenja in obiskovalci.

“Ugrizniti v noč na pravem mestu ni vedno lahko”, pravijo organizatorji konference NightArt. Pred certifikatom NightArt je negotova prihodnost, saj do danes v Sloveniji še ni certificiranega kluba. Z njim si želijo za obdobje enega leta vstopiti v nočne klube, poglobiti komunikacijo z lastniki in zaposlenimi v njih, izvajati izobraževanja v novih klubih, organizirati okrogle mize na temo nočnega življenja in zagotoviti finančno stabilnost.