Kultura

Cikel YUFU

25. 1. 2024 avtor: Uredništvo
plakat

V stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana se je začel štiridnevni dogodek Cikel YUFU, ki so ga včeraj, 24. januarja, otvorili kuratorka Pia Brezavšček, raziskovalna eksperimentalna skupina YUFU in programerji Kompot. Ob 20. uri je sledila premiera vizualne umetnice Alme Gačanin: Kako dobro si se odrezala danes?, katere osrednje vprašanje je, ali si lahko prestavljamo prihodnost, v kateri nas ne bodo izkoriščali za kopičenje kapitala.

Dogodek se bo nadaljeval danes, 25. januarja, na isti lokaciji, kjer bo med 18. in 20. uro s sodelovanjem Radia Študent potekala projekcija več krajših filmov. Za tem bo sledila ponovitev Alme Gačanin.

V petek se bo dogajanje preselilo v Ustvarjalni laboratorij Krater, kjer bo od 18. ure potekal živi eksperiment Prihodnost 14b, ki ga soustvarja transdisciplinarna skupina raziskovalk, performerk, oblikovalk in aktivist, katerih namen je skozi projekt koncipirati, debatirati, raziskovati, preizkušati in performativno udejanjiti možne prihodnosti.

Zadnji dan, v soboto, bo v Ustvarjalnem laboratoriju Krater potekala ponovitev Eksperimenta 14b, ob koncu pa bo sledila zabava, ki jo bo v mestni elektrarni ob 20. uri s svojim Hybrid DJ setom otvoril hrvaški producent N/OBE. Po 21. uri bo sledila še zaključna zabava z Balano in Đakko.

YUFU, okrajšava za jugofuturizem je projekt, ki je nastal na pobudo Zavoda Maska in naslavlja multikulturnost bivše Jugoslavije in uvaja ponovni razmislek o povezovanju na prostoru nekdanje države z orientacijo v prihodnost. Neoliberalne demokracije novonastalih držav se sesuvajo in prinašajo brezperspektivne in katastrofalne družbene, ekonomske in ekološke napovedi, zato bodo udeleženci na štiridnevnem dogodku Cikla YUFU prevpraševali teme ekofeminizma, politike skrbi, medvrstne pravičnosti, empatičnosti in solidarnosti.

Za več informacij obišči spletno stran organizatorja.