Izobraževanje

Da bo načrtovanje naravoslovnih dni lažje

22. 5. 2024 avtor: Uredništvo
mladi ob morju

Priprava naravoslovnega dne je lahko zahtevna naloga, ki od učiteljev zahteva skrbno načrtovanje, prilagajanje vsebin starosti otrok in zagotavljanje varnosti. Da bi olajšali to delo, je ustvarjalna ekipa Zavoda za izobraževanje UMMI iz Kopra pripravila nov film z naslovom Mladi v raziskovanju, ki je namenjen študentom razrednega pouka, učiteljem začetnikom in staršem. Film ponuja dragocene nasvete in izkušnje iz prve roke za uspešno izvedbo naravoslovnega dne.

Podroben načrt za uspeh

Vsak naravoslovni dan se začne z določitvijo ciljev in vsebin, ki jih želimo predstaviti otrokom. Ali se bodo učenci podali v raziskovanje ekosistema v bližnjem gozdu ali se bodo spoznali z fizikalnimi zakoni na igrišču? Pomembno je jasno opredeliti cilje in zagotoviti, da so vsebine starostno primerne.

V filmu spremljamo skupino sedmošolcev, ki so obiskali Škocjanski zatok in Debeli rtič. S poudarkom na varnosti in praktičnih izkušnjah film prikazuje, kako izbrati primerno lokacijo, poskrbeti za varen dostop in zagotoviti strokovno vodstvo. Ključna je tudi praktična priprava – preverjanje vremenskih napovedi, priprava ustrezne opreme in materialov ter zagotavljanje potrebne pomoči mentorjev.

Interaktivne in poučne aktivnosti

Film Mladi v raziskovanju prikaže, kako pripraviti praktične aktivnosti, ki omogočajo učencem interaktivno raziskovanje in spoznavanje narave. Prikazane so dejavnosti, kot so opazovanje življenja ob obali, iskanje školjk in izvajanje preprostih eksperimentov. Učitelji in starši lahko v filmu vidijo konkretne primere uporabe lup, daljnogledov, posodic, pipalk in delovnih listov za raziskovanje.

Prilagodljivost in varnost

Med izvedbo naravoslovnega dne je pomembno biti pripravljen na nepredvidene situacije. Film poudarja, kako ostati organiziran, poskrbeti za varnost otrok in prilagoditi aktivnosti glede na okoliščine. Tudi če se soočimo z deževnim vremenom, lahko z ustrezno opremo, kot so dežni plašči in dežniki, omogočimo nadaljevanje raziskovanja. Spodbujanje interdisciplinarnosti in ozaveščanje o trajnostnem ravnanju so dodatne prednosti, ki jih film izpostavi.

Evalvacija in nadaljnje izboljšave

Po končanem naravoslovnem dnevu film svetuje, da izvedbo evalviramo. Povratne informacije učiteljev, mentorjev in otrok so ključne za izboljšanje prihodnjih naravoslovnih dni. Film Mladi v raziskovanju tako ne ponuja le praktičnih nasvetov za organizacijo, ampak tudi smernice za stalno izboljševanje izkušenj otrok pri raziskovanju narave in znanosti.

mladi ob morju

Kdaj bo film na voljo?

Naravoslovni dan je priložnost za otroke, da odkrivajo in se učijo v naravnem okolju. Film Mladi v raziskovanju je dragocen vir, ki učiteljem in staršem pomaga pri načrtovanju in izvedbi tega pomembnega dne. S skrbno pripravo, pozornostjo med izvedbo in evalvacijo po dogodku lahko dosežemo cilj – spodbuditi mlade raziskovalce k odkrivanju narave in znanosti.

Z novim filmom, ki bo na voljo še pred novim šolskim letom 2024/2025, bodo priprave na naravoslovni dan lažje, bolj organizirane in predvsem bolj poučne za vse udeležence.

Vir: Zavod za izobraževanje UMMI iz Kopra