Kultura / Zabava in prosti čas

7. filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

5. 10. 2022 avtor: Uredništvo
Skupina mladih v kinu

Med 20. in 22. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 7. mednarodni filmski festival Kinotrip. Filmski sprehod vas bo vodil skozi pisane pokrajine mladih: od hipnotičnih podob Beneške lagune do živo oranžne avstralske puščave, s hitrimi obrati športne drame in rahločutnimi izpovedmi, ki rušijo meje in širijo obzorja.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Sedma edicija prinaša šest celovečernih filmov za različne filmske okuse vseh starosti, na festival pa se znova vrača Kinotripčič – program kratkih filmov. Celoten program je tudi letos skrbno izbrala ekipa Kinotripovega filmskega kluba, ki jo letos sestavlja devet srednješolk.


Program:

Festival začenjajo v četrtek, 20. oktobra, ko bo najprej na sporedu film Atlantida (Atlantide, Yuri Ancarani), ki vam bo v hipnotičnem utripu življenja mladostnikov razkril Benetke, kakršnih ne vidimo na idiličnih razglednicah. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Olga (Olga; Elie Grappe), ki se dogaja med Ukrajino in Švico ter iz osebne zgodbe o predanosti športu preraste v pripoved o političnem in družbenem zorenju. V neizmerno veselje jim je, da lahko ob tem najavimo prihod protagonistke, mlade ukrajinske igralke Anastasiie Budiashkine. Po projekciji filma bodo pogovor v živo z njo vodile članice letošnje Kinotripove ekipe.

Z izjemno aktualnimi tematikami bo filmski program prežet tudi v petek, 21. oktobra. Festivalski dan bodo začeli z iskrenim dokumentarnim filmom V mojem imenu (Nel mio nome, Nicolò Bassetti) o štirih prijateljih, ki jih druži raziskovanje, oblikovanje in utrjevanje identitete kot transspolne osebe. Nadaljevali bodo s filmom Sonce (Sonne), drznim prikazom odraščanja v vmesnem prostoru raznolikih kultur in vrtincu družbenih omrežij, ki je mladi režiserki Kurwdin Ayub prinesel nagrado za najboljši prvenec na letošnjem filmskem festivalu Berlinale. Petkov večer bodo zaključili z razgretimi in barvitimi zgodbami kratkih filmov v programu Kinotripičič.

V soboto, 22. oktobra, bodo filmski sprehod začeli sredi avstralske puščave s svojevrstno avanturo in razmislekom o času ter civilizaciji ob filmu Walkabout (Walkabout, Nicolas Roeg), festivalsko dogajanje pa zvečer sklenili z navdihujočo zgodbo o prijateljstvu, tekmovalnosti in uporništvu v dokumentarnem filmu Ajde mulci (Allons enfants, Thierry Demaizière, Alban Teurlai), prikazu osmih mladostnikov, ki živijo za ples in zaradi njega.


Filmski gostje in spremljevalno dogajanje

Poleg Anastasiie Budiashkine se bodo mladim v filmskih pogovorih pridružili tudi zanimivi domači gosti. Njihova imena in razpored pogovorov bodo sproti objavljali na spletni strani in družbenih omrežjih.

To jesen nas čakajo tudi štiri nove epizode podkasta Kinotripanje. Pred mikrofonom so se letošnji ekipi Kinotripa pridružili Benjamin Krnetić, Lina Akif, Suzana Tratnik, Evan Grm, Peter Cerovšek in Matevž Jerman. Skupaj so tripali na filme, kino in druge aktualne teme, povezane z letošnjim programom, pa tudi širšo mlado generacijo. V času festivala jim lahko prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani.

Na festivalu se bodo s svojimi izdelki predstavili udeleženci predfestivalske videodelavnice Afne guncat, ki jo je vodil umetniški duet Doplgenger in je v Kinodvoru potekala v sodelovanju z 28. mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk.

Med filmi bo poskrbljeno še za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mlade Kinotripovke pripravile zanimive filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

Festivalske vstopnice

Vstopnice za filmska potovanja bodo v prodaji od danes, 3. oktobra, pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org). Možen je tudi nakup preko spleta.

Naj vas film odpelje!