Angažiraj se / Kultura

29. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk

25. 9. 2023 avtor: Uredništvo
banner

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk med 3. in 14. oktobrom 2023 v Ljubljani na različnih prizoriščih pripravlja 29. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk.

Ob neprestanih napadih na reproduktivne pravice, militarizaciji in naraščajoči revščini se stanje enakosti spolov po vsem svetu močno slabša, istočasno pa ženske* v družbi aktivno utrjujejo svoj položaj. Poudarek 29. edicije festivala Mesto žensk ne bo na objokovanju izgub, temveč na prizadevanjih za naš vseprisotni upor in njegove nenehne pridobitve. Ženske so bile v zgodovini udeleženke in pobudnice številnih družbenih bojev, katerih cilji so bili tako pozivi k družbeni pravičnosti kot zavzemanje za osebne svoboščine in razširitev obsega pravic ali privilegijev za različne skupine. Prav tako so bile aktivno vključene v protirežimske, protiokupacijske boje in gibanja za osamosvojitev.

Povabile smo umetnice in avtorice z vsega sveta, da predstavijo svoja dela na 29. festivalu Mesto žensk, ob tem pa odločno izpostavljamo lokalne zgodovine egalitarnih bojev, kot so na primer prizadevanja antifašističnih uporov Protifašistične fronte žensk (AFŽ). 

Program zajema vsebine primerne za srednješolce in srednješolke ter študentke in študente. Najdete ga tukaj.

Vljudno vabljeni!

Vir: Mesto žensk

Vir fotografije: Mesto žensk