Zabava in prosti čas

Iran, potopisno predavanje

16. 10. 2023 avtor: Kulturni center Semič
zastava

Iran, gorata, sušna in etnično raznolika država jugozahodne Azije. Država ohranja bogato in značilno kulturno in družbeno kontinuiteto, ki sega v ahemensko obdobje, ki se je začelo leta 550 pr. V zadnjih desetletjih je postalo znano po svoji edinstveni znamki islamske republike.

Kulturni center Semič vas vabi na potopisno predavanje IRAN Mateje in Jake Malnarič v četrtek, 26. oktobra, ob 18. uri v KC Semič.

Geografsko velik del Irana sestavlja osrednja puščavska planota, ki je z vseh strani obdana z visokimi gorskimi verigami. Glavno mesto je Tehrān, razprostranjena premešana metropola ob južnem vznožju gorovja Elburz. Mesto slovi po svoji čudoviti arhitekturi in zelenih vrtovih. V desetletjih po iranski revoluciji 1978–1979 je nekoliko propadlo, čeprav so se pozneje okrepila prizadevanja za ohranitev zgodovinskih stavb in razširitev mreže mestnih parkov. Tako kot pri Teheranu mesta, kot sta Eṣfahān in Shirāz, združujejo sodobne zgradbe s pomembnimi znamenitostmi iz preteklosti in služijo kot glavna središča izobraževanja, kulture in trgovine.

Osrčje slovitega perzijskega imperija antike, Iran je dolgo igral pomembno vlogo v regiji kot imperialna sila in pozneje – zaradi svojega strateškega položaja in obilnih naravnih virov, zlasti nafte – kot dejavnik v kolonialnem in velesilnem rivalstvu. Od ahemenskega obdobja so na regijo, ki je danes Iran – tradicionalno znana kot Perzija – vplivali valovi domačih in tujih osvajalcev in priseljencev, vključno s helenističnimi Selevkidi ter domačimi Parti in Sasanidi. Osvajanje Perzije s strani muslimanskih Arabcev v 7. stoletju našega štetja naj bi pustilo najtrajnejši vpliv, saj je bila iranska kultura vse prej kot popolnoma podvržena kulturi njenih osvajalcev.

plakat dogodka
Plakat dogodka. Vir: KC Semič