Izobraževanje

Kolonizacija in osvobajanje Palestine

16. 11. 2023 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Pekarna Magdalenske mreže te v petek, 17. 11. 2023, med 17.00 in 20.00 vabi na seminar Branje besede=branje sveta: Kolonizacija in osvobajanje Palestine, ki bo potekal v sklopu Centra kritične pismenosti.

Medtem ko svet z grozo spremlja izvajanje genocida v Gazi, ne moremo mimo dejstva, da Izrael ob pomoči mednarodne javnosti nad Palestinkami_ci izvaja etnično čiščenje že vse od leta 1947. Zaplenjanje zemlje, teroriziranje prebivalstva, uničevanje domov in šol, ukinjanje dovoljenj za prebivanje – vse to so taktike, ki so jim palestinski Arabci_ke izpostavljeni že 75 let. Istega leta, ko so Združeni narodi sprejeli deklaracijo o človekovih pravicah, sta se zgodili dve izmed največjih kršitev – začetek pregona Palestincev_k in začetek apartheida v Južni Afriki.

Na seminarju se bomo s palestinskima gostoma Wafo Alburai Kanaan in Fawzijem Abder Rahimom pogovarjali o nakbi, pregonu palestinskih Arabcev leta 1948 ob ustanovitvi Izraela, o odraščanju v begunskem taborišču ter življenju pod apartheidom in okupacijo. Nato bomo prisluhnili video predavanju Ramzyja Barouda o koreninah sionistične nadvlade, vzrokih za podporo Izraelu s strani zahodnih vlad in o potencialih za osvoboditev Palestine. Zaključili bomo s pogovorom s Kristino Božič in Borisom Vasevom o problematičnem medijskem diskurzu o vojni v Gazi in okupaciji Palestine.