Mladinsko delo

Milltown Boys: Življenjske poti mladih in raziskovanje dela z mladimi

25. 10. 2022 avtor: Uredništvo

Vabljeni na predavanje Howarda Williamsona, v katerem bo predstavil svojo trilogijo o delinkventih iz Milltowna, ki je postala klasika na področju dela z mladimi.

Vse se prične s knjigo Five Years, ki je posledica prelomne študije o mladini, revščini in kriminalu v Združenem kraljestvu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ta etnografska študija je pokazala zelo blede možnosti za svetlo prihodnost 67 mladih delinkventov, kar Williamson potrdi s svojo drugo študijo na isti populaciji mladih, četrt stoletja kasneje. Izsledki te študije so predstavljeni v knjigi The Milltown Boys Revisited, kjer odkrije, poleg pričakovane višje stopnje smrtnosti iz nenaravnih razlogov, težav z zakonom, pravosodnim sistemom in denarjem tudi zelo različne življenjske poti fantov iz Milltowna. Skozi prizmo posledic vlad Thatcherjeve in Blaira namreč pokaže zgodbe dostojanstva, izboljšanja ter tudi fatalizma kriminalnih in odvisniških subkultur.

Nekakšen hvalospev trdoživosti mladim, ki so bili “razlaščeni” svetle prihodnosti in obsojeni na življenje v okoliščinah ranljivosti in tveganja, Williamson zaključi z zadnjim delom iz trilogije, The Milltown Boys at Sixty. V tem delu Williamson ponudi tako pogled zunanjega opazovalca kot notranji pogled udeleženca v življenjskih zgodbah izvorne skupine mladih iz Milltowna, s čimer razkrije tudi kompleksno naravo njegovega pol stoletja trajajočega odnosa z njimi. Prestopniki, odvisniki, odpadniki, ki so hkrati tudi družinski možje in očetje, so tako postali tudi piščevi prijatelji in pomemben del njegovega zasebnega in ne le profesionalnega življenja.

Knjige so tako prikaz težavnih življenjskih poti mladine na margini, prav tako pa tudi prvovrsten vpogled v življenje raziskovalca mladih in delavca na področju dela z mladimi.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Prof. dr. Howard Williamson je profesor evropske mladinske politike z Univerze v Južnem Walesu ter mladinski delavec. Prof. Williamson je zelo propulziven akademik in s strani britanske kraljice odlikovan za svoje dosežke. Je zaupnik fundacije Vojvode Edinburškega ter avtor številnih prelomnih študij s področja mladinske politike in mladinskega dela.

Vir: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede