Kultura

Odprtje razstave in poti “čLOVEkove pravice so za vse!”

23. 5. 2023 avtor: Mladinski center Brežice
čLOVEkove pravice so za vse

Mladinski center Brežice je leta 2013 prejel Znak kakovosti Sveta Evrope, ki so ga do sedaj podelili samo štirinajstim mladinskim centrom v Evropi. Cilji programa so biti varen prostor za mlade, nuditi pester nabor izobraževalnih programov in promovirati vrednote in standarde Sveta Evrope. Ker želimo slediti smernicam pridobljenega znaka in nuditi kakovostno ponudbo neformalnih programov za otroke in mladino smo se odločili, da pripravimo likovni izziv.

Kot rezultat izziva pripravljamo razstavo o človekovih pravicah, ki so jo ustvarili otroci in mladi. Da je bilo lažje najti navdih, so bile na razpolago tri različne zgodbe na temo človekovih pravic. Vsak, ki je sodeloval pri izzivu, si je izbral eno zgodbo in glede na izbrano zgodbo izdelal 1 likovni prispevek. Zgodbo Siwina zgodba je iz priročnika Compasito: Manual on Human Rights Education prevedel dijak Tarik Sotić, ki je tudi avtor drugih dveh zgodb: Zgodba o Kylianu (napisana po motivih prispevka iz Dnevnika) in Zgodba o Petru Franzmayerju.

Priložnost se boste imeli tudi sprehoditi po Poti človekovih pravic, ki jo je ustvarila Tjaša Prah. Čez pot bo udeležence vodila križanka, na koncu pa tiste, ki pravilno rešijo križanko, čaka malenkost. Pot človekovih pravic je na voljo tako v slovenščini kot v angleščini.

odmev mladosti

V maju se dogodek pridružuje tudi kampanji Odmev mladosti, ki bo po 34 krajih v Sloveniji širila učinke mladinskega dela.