Kultura

Ožuljeni jezik s tujimi gosti

13. 6. 2023 avtor: MKC Maribor
ožuljeni jezik

Sklepno dejanje sezone Ožuljenega jezika bosta obogatila slamovski pesnik, urednik in predsednik italijanske lige za poezijo LIPS Sergio Garau ter argentinski pesnik Ignatio Perini.

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v sodelovanju s pesniškim društvom Slam zverine za zaključek tokratne sezone slamovske poezije pripravlja redni mesečni dogodek Ožuljeni jezik. Potekal bo v torek, 13. junija, s pričetkom ob 19.30 uri v BarCodi v atriju Vetrinjskega dvora. V prostorih MKC Maribor pa bo istega dne med 13.30 in 18. uro potekala ustvarjalna in izobraževalna delavnica. Vodil jo bo slamovski pesnik, urednik in predsednik italijanske lige za poezijo LIPS Sergio Garau. Avtor bo nastopila tudi na večernem dogodku Ožuljeni jezik. Kot gost tokratnega Ožuljenega jezika pa bo nastopil tudi argentinski pesnik Ignatio Perini.

O gostujočih pesnikih

Sergio Garau (Sardinija, 1982) od leta 2001 piše in izvaja slamovsko poezijo, ureja knjige (pesniška zbirka: Maledizioni) in literarne kritike (Atti Impuri), prevaja poezijo, vodi delavnice, gosti dogodke ter deluje kot aktivni član pisateljskega kolektiva sparajurij. Osvojil je različne mednarodne nagrade na festivalih poezije in videopoezije (CROSSaward). Garau je osvojil naslov italijanskega pesniškega slam ekipnega prvaka v letih 2003 in 2016. Nastopal in objavljal je v sedemindvajstih državah po Evropi, Latinski Ameriki in Afriki. Bil je direktor evropskega slam prvenstva 2019 in je aktivni predsednik LIPS – Lega Italiana Poetry Slam. Njegove pesmi so bile prevedene v angleščino, španščino, nemščino, francoščino, portugalščino, češčino, poljščino in švedščino.

Argentinski pesnik, novinar in producent Ignacio Perini (Buenos Aires, 1984) je urednik revije za uprizorjeno poezijo Revista B. Je tudi pobudnik pesniškega tekmovanja Virtual Bardo, ki uporablja družabno omrežje Facebook in kanal YouTube za živo in globalno podajanje poezije v realnem času. Perini je avtor dveh pesniških zbirk, “Dos historias de amor contadas con el diario del lunes” (Subpoesía, 2016) in “Loser” (Author’s edition, 2018).