Kultura / Zabava in prosti čas

Pogledi – senzorična plesna delavnica in uprizoritvi

5. 6. 2024 avtor: Center mladih Koper
plakat dogodka

Delavnica, 8. 6., 11.00 v CMK

Delavnica Pogledi predstavlja senzorično plesno delavnico, ki vabi udeležence, da prevzamejo vlogo tako “plesalcev” kot “čutilcev”. Cilj delavnice je poglobiti zavedanje telesa na način, ki ne temelji na vizualni percepciji, temveč na čutenju in doživljanju telesa. Sodelujoči bodo raziskovali različne načine dotika in se poglobili v interakcijo s svojim telesom in s telesi drugih.

Poglejmo to z drugačnega zornega kota. Zamisli si slikarja in platno. Slikar ima na voljo različna orodja, – čopiče, svinčnike, voščenke, barvice, s katerimi lahko ustvarja raznolike podobe, barvne odtenke, linije in vzorce. Podobno kot slikar uporablja svoje orodje za ustvarjanje umetnosti, imamo tudi mi svoje telo, ki lahko služi kot platno, ter svoje roke in dotik, ki delujejo kot slikarsko orodje.

To je naš izhodiščni koncept za delavnico. Cilj delavnice je razumeti dotik kot izrazno sredstvo, podobno kot slikarski pripomočki, in raziskovati njegove različne dimenzije – kot raznolike barvne odtenke, vzorce in oblike. Sodelujoči bodo tako raziskovali različne načine dotika ter se poglobili v umetnost izražanja skozi ta intimni in ustvarjalni proces.​

Ker je število mest za delavnico omejeno, vabimo vse zainteresirane, da se prijavijo prek obrazca.

Uprizoritev, 8. 6., 17.00 in 18.30 v CMK

Pogledi je senzorična plesna uprizoritev, ki odgovarja na okularno centriran svet, v katerem se v prvi vrsti osredotočamo na vid. Odgovarja na svet, v katerem je bližina, kot je dotik med neznanci, skoraj absurdna. Pogledi odpirajo prostor dotiku, ga ponovno postavljajo v ospredje in mu dodeljujejo novo vlogo: vlogo plesalca.

Glavni akter je dotik in glavna publika je koža. (Udeleženci imajo med uprizoritvijo prevezane oči. Za bolj prijetno izkušnjo se oblecite udobno.)

Ker je število mest za uprizoritev omejeno, vabimo vse zainteresirane, da se prijavijo prek obrazca.

Avtorica in plesalka: Kaja Marion Ribnikar​
Plesalke in soustvarjalke: Katarina Bogataj, Maja Maša Šömen, Vesna Wolf, Kristina Slapernik​
Fotografije: Drago Videmšek

Vstop je brezplačen!

*Dogodka omogoča Center mladih Koper in Mestna občina Koper.