Aktivno državljanstvo / Vključenost

PRIDEš tudi ti na letošnjo Parado ponosa v Ljubljani?

30. 5. 2023 avtor: Društvo Parada ponosa
Parada ponosa 2023

Si pripravljen_a na najbolj barvit in razburljiv dogodek leta? Letošnja Parada ponosa v Ljubljani bo zagotovo nepozabna! Ne glede na to, ali si član_ica LGBTIQ+ skupnosti ali pa zgolj podpornica_k enakosti in raznolikosti, te vabimo, da se nam pridružiš na Festivalu Parada ponosa 2023.

Letošnja tema Festivala je solidarnost na mednarodni ravni. Sporočilo je jasno – nihče ni svoboden, dokler nismo svobodne_i vse_i, in nihče ni varen, dokler nismo varne_i vse_i. Želimo si, da bi se vse skupnosti združile in se borile za enakopravnost ter zaščito pravic vseh. Ne glede na to, ali se spopadamo z vojnami, revščino, nasiljem ali zatiranjem, je solidarnost tista, ki nam bo omogočila, da stopimo skupaj preko meja in kontinentov ter soustvarjamo boljši jutri.

Kaj se bo dogajalo?

Festival Parada ponosa 2023 se začne 9. junija, zaključi pa se 17. junija s Paradnim dnem. Na ta dan nas čaka kar nekaj zanimivih dogodkov. Prvi je Paradno mesto, ki bo potekalo v Parku Zvezda na Kongresnem trgu med 11. in 16. uro. Na Paradnem mestu se boš lahko sprehodil_a med predstavitvenimi stojnicami LGBTIQ+ organizacij ter izvedel_a več o njihovem delu.

Poleg tega boš imel_a priložnost obiskati Živo knjižnico, kjer boš lahko spregovoril_a z izjemnimi posamezniki in posameznicami ter slišal_a njihove zgodbe. Pripravile_i smo tudi make-up kotiček, kjer ti bomo pomagale_i, da še bolj izraziš svojo fabuloznost. Poleg tega boš lahko sodeloval_a v srečelovu, spoznal_a pomen podnebnih sprememb za mlade, za konec pa boš imel_a možnost tudi nakupiti različne mavrične pripomočke, kot so zastave, nakit in pahljače.

A to še ni vse! Ob 17. uri se zberemo v AKC Metelkova mesto, da skupaj zakorakamo v paradno povorko. Parada ponosa je priložnost, da izraziš svojo podporo enakosti in raznolikosti. Povorka se bo sprehodila po ulicah Ljubljane in našo prestolnico za en dan odela v mavrične barve. Ne pozabi na svoje mavrične zastave in transparente! Na Kongresnem trgu se bomo ob 19. uri zbrale_i na politično-kulturnem programu, kjer nas bodo navduševale_i izjemne_i nastopajoče_i, med njimi tudi Masayah in Alleganca group.

Mesec ponosa pa se ne začne in ne konča samo s paradno povorko. Od 9. junija dalje se bo odvijalo še veliko drugih dogodkov, ki so vidni na spletni strani. Tam boš našla_el podroben program in se lahko pridružil_a različnim aktivnostim, delavnicam in zabavnim dogodkom.

Ne zamudi letošnjega Festivala Parade ponosa v Ljubljani! Skupaj lahko pokažemo, da smo močnejše_i, ko stojimo enotne_i. Pridruži se nam in skupaj z nami soustvarjaj bolj strpno, enakopravno ter mavrično družbo!