Kultura

Slava Klavora – Spomenik

15. 3. 2023 avtor: Uredništvo

V nedeljo, 19. 3. 2023, te Pekarna Magdalenske mreže ob 19.00 vabi na Mali oder Narodnega doma Maribor na predstavo, za katero je skupina v lanskem letu pobirala nagrade na regionalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju.

Občinstvo je predstavo zelo dobro sprejelo, prav tako kritika, saj je prejela Matička za v celoti najboljšo predstavo na 60. Linhartovem srečanju, festivalu ljubiteljskega gledališča iz Slovenije in zamejstva, tri ZIZ nagrade na 9. Gala podelitvi ZIZ nagrad (ZIZ nagrada za serijsko padanje, ZIZ nagrada za predstavo, ZIZ nagrada za režijoin) in tri nagrade na 14. Repassage festu, festivalu ljubiteljskih gledališč iz območja bivše skupne države (Nagrada za najboljšo predstavo v celoti, Nagrada za najboljšo kolektivno igro, Nagrada za najboljšo režijo), ki je novembra 2022 potekal v Srbiji.

Osrednja platforma predstave je komunistično gibanje v Mariboru, kjer gledalke_ci pridejo v stik z mariborskimi aktivistkami_ti, kasnejšimi narodnimi heroji_njami. Dogajanje je postavljeno v nestabilni čas poznih tridesetih let, ko so Jugoslavijo pretresali mednacionalni spori, v bližnji soseščini pa je že zavladal nacifašizem, ki se je leto za letom, kakor temna senca, bližal Jugoslaviji.

Predstava gledalke_ce popelje v čas odraščanja, šolanja in političnega delovanja Slave Klavore ter njenih tovarišic_ev. Skupina izobraženih in izurjenih komunistk_ov ter mladih skojevk_cev je postala pomemben vir navdiha za upor, kajti z izdelanim programom, organizacijo in vizijo so komunistke_ti predstavljale_i alternativo obstoječemu kapitalističnemu sistemu. Z začetkom vojne so komunistke_i bile_i edine_i, ki so v ilegali nadaljevale_i svoje aktivnosti. Niso se predale_i in priznale_i nacistične okupacije. Začel se je boj. Začela se je revolucija.

Kljub izjemnemu pogumu in dobri organiziranosti je gestapo 7. avgusta 1941 aretiral Slavo Klavoro in njene tovariše_ice. Osemnajst dni je Slava z nezlomljivo voljo kljubovala nečloveškemu nasilju. Ničesar jim ni izdala. Skupaj z drugimi borkami_ci so jo 24. avgusta ustrelili v mariborskih sodnih zaporih. Usmrčena pri komaj dvajsetih letih je Slava Klavora postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva. Predlani smo obeleževale_i 100-letnico njenega rojstva in 80-letnico njene usmrtitve.

Več o dogodku tukaj.

Ker v pozabo odhajajo ideje, kraji, dogodki in osebe, katerih podob na spomenikih ne prepoznamo več, je skupina želela na podlagi dela Milice Ostrovške Kljub vsemu upor in drugih zgodovinskih virov oživiti pomen marksistične teorije in revolucionarnega boja na gledališkem odru.

Revolucija nosi njihova imena.

IGRAJO: Davorin Juhart, Anastazija Leščak, Nina Slanič, Tomaž Podbevšek, Tina Podbevšek
REŽISER: Viktor Hrvatin Meglič
SCENOGRAFINJA in KOSTUMOGRAFINJA: Nina Šulin
OBLIKOVANJE LUČI: Boštjan Vodnik
PROJEKCIJA: Vita Kolar
POMOČ PRI ORGANIZACIJI: Sašo Kornet
PRODUKCIJA: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
SOORGANIZACIJA: Narodni dom Maribor
Za podporo se zahvaljujemo se Muzeju narodne osvoboditve Maribor, Združenje borcev za vrednote NOB, Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor ter Radiu MARŠ.

Cena vstopnic: 10,00 € (redna); 7,00 € (dijaki, študenti, upokojenci); 0 € (brezposelne osebe s potrdilom).
Rezervacija in prevzem vstopnic: 
Za obisk predstave si predhodno rezervirajte svojo vstopnico. Rezervacijo z navedbo števila vstopnic pošljite na info@pekarnamm.org. Upoštevan bo vrstni red rezervacij do zapolnitve mest, zato si svoje vstopnice zagotovite čim prej!
Plačate in prevzamete jih lahko na dan predstave med 18.30 in 19.00 v avli Narodnega doma Maribor.