Neformalno izobraževanje / Zabava in prosti čas

Tadej Krivec: Verjetnostno napovedovanje porabe električne energije

23. 3. 2023 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z zavodom LokalPatriot iz Novega mesta organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v torek, 28. marca, ob 19. uri izvedel dr. Tadej Krivec, štipendist ASEF generacije 2021 in raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, kjer je tudi zaključil podiplomski študij. 

Dogodek bo potekal v torek, 28. marca, ob 19:00 uri v kavarni Kluba LokalPatriot v Novem mestu (Rozmanova ulica 21, 8000 Novo mesto).

O predavanju

Optimalni tok električne energije je optimizacijski problem, katerega cilj je najti obratovalno točko elektroenergetskega sistema. Problem stremi k nizkim stroškom proizvodnje, hkrati pa izpolnjuje obratovalne omejitve omrežja. Pomembni vhodni podatki v optimizacijski problem so med drugim napoved porabe električne energije in napoved proizvedene fotovoltaične električne energije. Na predavanju bo predavatelj predstavil problem napovedovanja električne porabe in proizvodnjo fotovoltaične energije v okolici Sydneyja. Ker poraba postaja kompleksna, vse več pa je proizvodnje iz obnovljivih virov energije, bo predstavljena rešitev, ki negotovost v vzorcih obnašanja in nepredvidljivost proizvedene fotovoltaične električne energije opiše z verjetnostnim pristopom.

O predavatelju

Dr. Tadej Krivec je diplomiral iz elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani. Magistriral je iz smeri Informatika in avtomatika na istoimenski fakulteti. Od leta 2018 je zaposlen kot (mladi) raziskovalec na Institutu Jožef Stefan kjer je tudi zaključil podiplomski študij na programu Informacijske in komunikacijske tehnologije. Njegovo raziskovalno področje obsega verjetnostno modeliranje dinamičnih sistemov. Od leta 2020 je štipendist ASEF, v letu 2022 pa je opravil raziskovalni obisk pri mentorju ASEF prof. dr. Gregorju Verbiču na Univerzi Sydney.


Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 28. marca najkasneje do 18. ure.


ASEF mladi umi

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

LokalPatriot je osrednji mladinski in neodvisni kulturni producent na Dolenjskem.

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.