Vključenost / Zdravje

TransFormacije VII

10. 11. 2022 avtor: Uredništvo

Vsako leto je mesec november namenjen osveščanju o transspolnosti, vidnosti transspolnih oseb in tematik, naslavljanje pravic in potreb transspolnih oseb ter krepitev skupnosti transspolnih oseb.
Tudi letos bodo pri Zavodu TransAkcija ta pomembni mesec obeleževali z letnim dogodkom TransMisija in spremljevalnim programom. Tema, ki jo želijo tokrat osvetliti s TransFormacijami je transspolnost in zdravje.

Kot osrednja dogodka bodo z umetniško akcijo in TransMisijo naslovile_i patologizacijo transspolnosti in pozivale_i k depatologizaciji, kot tudi prekinitvi nadzora s strani zdravstvenih inštitucij glede postopkov pravnega priznanja spola. Na TransMisiji bodo to storile_i skozi pogovor v obliki okrogle mize, na umetniški akciji pa s performansom, kjer bomo predstavile_i dela slovenskih trans umetnic in umetnikov, ki so nastala na temo transspolnost in zdravje.


Program:

Umetniška akcija: Geode transspolnosti
Ponedeljek, 14. 11., ob 12:00, pred ministrstvom za zdravje

Umetniška akcija: Geode transspolnosti bo javni performance, kjer bodo opozorile_i na patologizacijo transspolnosti in pozivale_i k depatologizaciji, kot tudi prekinitvi nadzora s strani zdravstvenih inštitucij glede postopkov pravnega priznanja spola! Performance bo napovedal in povabil na TransMisijo, kjer se bodo o depatologizaciji pogovorile_i za okroglo mizo.

K sodelovanju smo povabile_i slovenske trans umetnice in umetnike, ki so izdelale_i vsak_a svojo skulpturo, ki smo jih poimenovale_i Geode transspolnosti. Vsak_a umetnik_ca se je skozi svoj izrazni stil spopadla s prikazovanjem problematike trans zdravja. Na dan umetniške akcije bodo njihove skulpture protestno razbile_i!

Vabljene vse osebe, ki bi želele izraziti podporo trans gibanju v Sloveniji in z nami pozvati k depatologizaciji, boljšim pogojem medicinske tranzicije in pravnem priznanju spola s samoidentifikacijo.

Facebook dogodek najdete tukaj.

TransMisija IX: depatologizirajte nas!
Torek, 15. 11., ob 18:00 – 20:30, Pritličje

Vabijo vas na pogovor, kjer bodo naslovile obstoječe stanje na področju zdravstvene oskrbe trans oseb v procesu medicinske tranzicije in se spraševale_i ali je mogoče, da se v Sloveniji usmerjamo proti depatologizaciji transspolnih oseb?

Kako trans osebe doživljajo prejem diagnoze motnje duševnega zdravja oz. psihiatrične diagnoze? Kako ta vpliva na vsakdanja življenja trans oseb? Kaj bi jim pomenila depatologizacija? In kako lahko trans skupnost pri vsem tem podprejo (ne)vladne organizacije in zaveznice_ki, med tem, ko čakamo našo depatologizacijo?

V pogovoru: Linn Julian Koletnik (trans aktivist – Amnesty International Slovenije), Vida Krevs (trans ženska), Kilian (trans umetnik), Vesna Novak (trans ženska).
Z gosti_jami se bo pogovarjal Nuka Horvat.

Facebook dogodek najdete tukaj.


Transspolnost in zdravje sta področji, ki se neizmerno tesno prepletata in kjer se pojavlja cel kup kršenja človekovih pravic transspolnih oseb. Naslavljale_i bodo tako duševno, kot telesno zdravje trans oseb, in vse nianse, ki se pojavljajo med njima. Govora bo o odnosu slovenskega zdravstvenega sistema do trans oseb in naših teles in zdravniško (ne)poznavanje tematike. Naslovile_i bodo, kako poteka medicinska tranzicija v Sloveniji in kako trans osebe doživljajo prejem diagnoze motnje duševnega zdravja oz. psihične diagnoze, prav tako pa tudi na splošno o (samo)diagnozah trans oseb.

Vir: Zavod TransAkcija