Angažiraj se

Drugi načini glasovanja na predsedniških volitvah

17. 10. 2022 avtor: Uredništvo
volilna skrinjica

V nedeljo, 23. oktobra, bodo potekale sedme predsedniške volitve v Republiki Sloveniji. Glasovanje za novega predsednika oziroma predsednico Republike Slovenije bo na voliščih po Sloveniji potekalo med 7.00 in 19.00 uro.

Kako lahko glasujem, če sem na dan volitev odsotna_en, ozioroma ne bom v kraju stalnega prebivališča, ali sem v izolaciji zaradi korona virusa?

Predčasne volitve

Predčasne volitve se pričnejo v torek, 18. oktobra in trajajo do vključno četrtka, 20. oktobra. Volilci bodo lahko glasovali na 96 voliščih po državi med 7.00 in 19.00 uro. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča. To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, prav tako volilec s seboj na volišču ne potrebuje obvestila volivcu, pač pa zgolj osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volilcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volilca v volilnem imeniku.

Glasovanje izven okraja stalnega prebivališča – Omnia volišče

Na t. i. omnia volišču lahko glasujejo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju okraja oz. bodo na dan glasovanja izven okraja stalnega prebivališča, pa tudi izseljenci (volivci s stalnim prebivališčem v tujini), ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji. Volivec, ki želi glasovati na t. i. omnia volišču, o svoji nameri obvesti okrajno volilno komisijo, kjer ima stalno prebivališče, in sicer najpozneje 3 dni pred dnevom glasovanja (do vključno 19. 10. 2022).

Vlogo za glasovanje na t. i. omnia volišču lahko volivec odda preko portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto ali oddajo vloge brez e-identitete.

Glasovanje na domu

Glasovanje na domu je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču in želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Vlogo za glasovanje na domu in kopijo ustreznega zdravniškega potrdila mora volivec vložiti pri okrajni volilni komisiji, kjer ima stalno prebivališče, in sicer najpozneje 3 dni pred dnevom glasovanja (do vključno 19. 10. 2022).

Vlogo za glasovanje na domu lahko volivec odda preko portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto ali oddajo vloge brez e-identitete.

Kot zdravniško potrdilo se upošteva vsaka pisna potrditev zdravnika (e-sporočilo ali drug pisni oz. elektronski dokument), iz katerega izhaja, da se volivec zaradi bolezni ne more osebno zglasiti na volišču. Zadostuje že kratko elektronsko sporočilo s strani kateregakoli zdravnika, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje zdravniške službe (ni potrebno, da je osebni zdravnik). Vlogo za glasovanje na domu lahko oddajo tudi volivke in volivci, ki so v času pred volitvami v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. V tem primeru zdravniško potrdilo ni potrebno, pač pa mora volivec vlogi predložiti potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji.

Seznam volišč za predčasno glasovanje, omnia volišč in rednih volišč najdeš tukaj.

Vir: Državna volilna komisija