Organizacije za mlade / Zabava in prosti čas

Dvesto udeležencev na taborniškem državnem mnogoboju

3. 7. 2023 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
taborniški mnogoboj

Po nekajletnem premoru se je v Ilirsko Bistrico vrnil taborniški državni mnogoboj, ki so ga letos, v sklopu praznovanja 70 let delovanja društva, organizirali taborniki iz društva Rodu snežniških ruševcev. Poleg organizacije so domačini postali državni prvaki v dveh kategorijah, v eni pa so zasedli tretje mesto.

taborniški mnogoboj
Taborniški mnogoboj

To je bila že 66. izvedba tekmovanja. Potekalo je med 16. in 18. junijem 2023, tekmovalo pa je 41 ekip iz celotne Slovenije – na mnogoboju je bilo skupaj s sodniki, vodniki in organizatorji več kot 200 udeležencev.  Zbrali smo se taborniki tako iz bližnjih mest, kot so Postojna in Sežana, kot tudi iz Izole, Celja, Zreč, Cerknice, Novega mesta, Ljubljane … Zastopane so bile skoraj vse starostne skupine, udeleženci pa so se med seboj pomerili v raznih taborniških panogah. Tako so pokazali svoje znanje v postavljanju šotora, lokostrelstvu, postavljanju signalnega stolpa, signalizaciji, postavljanju in kurjenju ognja in orientaciji. Mlajši člani so se podali na lov na lisico, kjer so jih po mestu čakale razne naloge, ki so preverjale njihovo znanje o prvi pomoči, užitnih rastlinah, živalih in taborništvu. Med tem so se starejši podali na malo daljšo orientacijo, ki jih je vodila skozi prelepe gozdove vse do Ahca. Na Črnih njivah pa so morali izdelati skico terena.

taborniški mnogoboj
Taborniški mnogoboj

Tekmovanja v večini ostalih panog so se odvijala okrog Osnovne šole Antona Žnideršiča, saj je bil čez cesto postavljen tudi tabor, kjer so udeleženci spali. Poleg tekmovalnega dela pa je bilo poskrbljeno tudi za pester spremljevalni program. Med drugim so nas obiskale Tačke pomagačke, Prostovoljno gasilsko društvo Ilirska Bistrica in Uprava za obrambo Postojna, zvečer pa je bil organiziran tudi koncert v sodelovanju z Mladinskim klubom Nade Žagar, na katerem je nastopila skupina Odred zelenega zmaja.

Čez celoten vikend nas je spremljalo sončno vreme, kar je izboljšalo že tako super vzdušje. Tekmovalci so se zabavali, spoznavali, družili in sklepali nova prijateljstva, ki jih bodo spremljala tako v taborništvu kot tudi izven njega, saj – enkrat tabornik, vedno tabornik!

taborniški mnogoboj
Taborniški mnogoboj

Rod snežniških ruševcev se pomoč zahvaljuje prostovoljcem PGD Ilirska Bistrica in Uprave za obrambo Postojna,  sponzorjem Delamarisu in Sensumu ter Komunali Ilirska Bistrica, MKNŽ, ki je pomagal pri organizaciji koncerta, Vrtnariji Primož, Agrocenter Žabovca, ki je odstopil prostor in omogočil dostop do elektrike in vode za tabor, zahvala tudi Igorju Ujčiču, Tomu Prelogu in Milenku Oblaku, lastnikom zemljišč oziroma koscem travnika.

Prispevek je pripravila Barbara Škrlj, fotografije je posnel Tadej Morano.