Digitalizacija

e-Uprava koristna tudi za mlade

17. 1. 2024 avtor: Uredništvo
računalnik

Uspešno si opravil vozniški izpit. Na upravno enoto se odpraviš, da boš pridobil vozniško dovoljenje. Tam pa te v vrsti pred teboj čaka deset ljudi, vsak s svojimi obrazci v rokah.

Kot bruc se neizmerno veseliš selitve v Ljubljano. A pred vselitvijo moraš urediti kup papirjev, med drugim tudi začasno prebivališče – spet moraš na upravno enoto in samo upaš lahko, da tam ne bo gneče.

Šment, izgubil si osebno izkaznico, čez 14 dni pa načrtuješ morski oddih v tujini. Na upravni enoto moraš najprej prijaviti izgubo, šele potem lahko oddaš vlogo za novo izkaznico.

Zakaj bi se odpravljal na upravno enoto in tam čakal v vrsti, če lahko vse to urediš kar doma, s par kliki na spletnem portalu eUprava? Gre za državni portal za državljane in elektronsko vstopno točko za različne storitve, ki jih opravljamo pri državnih organih ali organih javne uprave. Skrbnik portala je Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Kaj vse lahko uredim prek portala eUprava?

eUprava poleg uporabnih informacij z različnih področij omogoča tudi digitalno opravljanje nekaterih storitev.

Osebni dokumenti, potrdila in selitev: Kdaj moram zamenjati osebno izkaznico ali potni list, kaj je digitalno potrdilo in kako ga lahko pridobim, kdaj po selitvi moram prijaviti začasni oz. spremenjeni naslov …? Prek e-uprave lahko:

Izobraževanje in kultura: Kje in kako se vpišem na fakulteto, kakšne štipendije lahko pridobim in kje jih pridobim, kako do statusa samozaposlenega v kulturi? Elektronsko lahko:

Potovanja: S katerimi dokumenti lahko prehajam mejo, kako lahko pridobim vizum, priporočila za bivanje v tujini … ?

Država in družba: Kako se lahko prijavim za predčasno glasovanje, kako ustanoviti politično stranko ali društvo, kako prijaviti kaznivo dejanje …? Prek eUprave lahko:

Podjetništvo: Katera dovoljenja potrebujem, da lahko začnem opravljati svojo dejavnost ali poklic, kako odprem podjetje …?

Potrdila in izpiski: Prek eUprave lahko pridobiš tudi različna potrdila in izpiske.

Obvestila in opomniki: Lahko se naročiš na prejemanje obvestil in opomnikov, na primer kdaj ti potečejo osebni dokumenti.

Kako se lahko prijavim na e-upravo?

Na e-upravo se lahko prijaviš z digitalnim potrdilom oziroma z mobilno identiteto smsPASS.

Ob registraciji in prijavi na portalu najdeš vodič, ki te bo s preprostimi vprašanji vodil k predstavitvi postopka in aktivnosti, ki jih moraš opraviti, če se želiš registrirati in pričeti z uporabo modula Moja eUprava.

Do eUprave lahko enostavno dostopaš tudi prek telefona z uporabo mobilne identitete smsPASS ali namestitvijo digitalnega potrdila.

Vir: eUprava