Mobilnost mladih

E-YOU: It is up to you Mladinska izmenjava na Češkem

14. 3. 2022 avtor: Zavod za mladino in šport Krško

MC Krško se je med 13. in 19. februarjem udeležil izmenjave z naslovom E-YOU: It is up to you, ki je potekala na Češkem, v bližini mesta Brno. Preživeli so prijeten teden v družbi drugih udeležencev iz Španije, Romunije, Češke in Grčije. V veliki večini so udeleženci sami pripravili program izmenjave in ga tudi izvajali s čimer so razvijali sebe in kompetence.

Na pot so odrinili v jutranjih urah. Odšli so z njihovim kombijem Srečkotom, ki je namenjen uličnemu delu. Na poti so pobrali tudi Eirini, vodjo grške skupine. Po sedmih urah vožnje so prispeli v Brno, kjer smo še ujeli sončni zahod, in naredili skupinsko fotografijo na gradu Špilberk. Nato so odrinili do vasi Moravec, kjer so bili nastanjeni. Ob prihodu so se nastanili in pričeli druženje z ostalimi udeleženci. Druženje se je za slovensko ekipo zaključilo kar hitro, saj so bili izjemno utrujeni od vožnje.

Slovenska ekipa je bila v ponedeljek kot prva zadolžena, da spozna udeležence preko različnih iger. Grška ekipa za njimi je poskrbela za “team building” aktivnosti, s  katerimi so se tudi bolj spoznali in se učili en drugemu bolj zaupati. Za večerne aktivnosti so poskrbeli Čehi, ki so jim predstavili Češko kot državo, njihove tradicije ter hrano in pijačo.

V torek so jim gostitelji iz organizacije Mladi!nfo predstavili EU institucije, kot so Evropski parlament, Svet EU, Evropski Svet (ja, to ni ista stvar). Zvečer pa sta romunski in španski ekipi pripravili kviz o tem, kar so se naučili!

V sredo je češka ekipa pripravila aktivnosti o tem, kako dobiti službo v prej omenjenih institucijah. Imeli so tudi “job market”, kjer so se razdelili v 5 skupin, dobili naziv službe, naredili stojnico v zvezi s to službo ter jo predstavili drugim in tekmovali, kdo bo dobil največ podpisov.

V četrtek so se zgodaj zjutraj odpravili iz nastanitve proti avtobusu v najhujšem možnem vetru. Prejšnji dan je namreč zaradi hudih vetrov brez elektrike ostalo okoli 100.000 čeških gospodinjstev. Avtobus zaradi hudih vetrov ni prišel, zato so morali iti do železniške postaje, da so lahko prišli v Brno.

V Brnu je bil čas za “city game”. Eden izmed zaposlenih v Mladi!nfo jim je dal list kipov in mest, ki jih morajo obiskati, in narediti z njimi kreativno fotografijo. Obiskali so razne kipe, grad, krokodila, ki visi iz stropa ter veliko drugih zanimivih stvari. Imeli so slabe tri ure časa, da raziskujejo Brno na svoj način.

V petek so jim Mladi!nfo pripravili naloge, morali so narediti dva plakata, enega za Erasmus+ in drugega za Evropsko Solidarnostno Enoto ter video ki se predstavlja enega ali oba od navedenih programov. Zatem je imel slovenski »team« oder zase – z udeleženci so izpeljali delavnico o CV-ju in Canvi. Skupaj so ugotovili kaj je dober in slab CV, kaj potrebuje dober CV, kaj je Europass in kako uporabljati Canvo, da CV lahko izstopa in je lep.

V soboto je bil čas za odhod. Z veliko žalostjo so se poslovili od njihovih novih prijateljev ter odšli na pot. Pred odhodom domov so šli še na ogled Nové Město na Moravě, ki je znano predvsem po tekmah svetovnega pokala v zimskih športih.

Na tem mestu bi se radi tudi zahvalili organizatorjem za super izmenjavo in prijeten teden!

 Avtor: Nino Simončič