Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Evropski poslanec nagovoril mlade v Krškem

2. 4. 2024 avtor: Zavod za mladino in šport Krško
Franc Bogovič

V petek, 22. marca 2024, smo v Zavodu za mladino in šport Krško gostili dogodek z naslovom Mladost – nosilka EU sprememb, ki eden od 10 tovrstnih dogodkov v različnih krajih po Sloveniji, v sklopu projekta Mreže Mama Young EU Change-makers, ki je financiran s strani Evropskega parlamenta.

Namen dogodka in projekta je mlade spodbuditi k večji udeležbi na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija 2024. Osrednji del dogodka je bil pogovor z evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki je mladim predstavil delo evropskega poslanca, kako EU vpliva na naša življenja in kako se je življenje mladih spremenilo v 20 letih odkar je Slovenija postala članica EU.

Dogodek smo odprli s kvizom, kjer so mladi lahko preizkusili svoje znanje o Evropski uniji in Evropskem parlamentu. Mladim pa so predstavnice iz Mreže Mama tudi predstavile projekt Young EU Change-makers in jih spodbudili, da tudi sami postanejo “change-makerji” in med vrstniki promovirajo aktivno udeležbo na prihajajočih volitvah. Spoznali pa smo tudi spletno platformo skupajsmo.eu, kjer najdemo informacije o evropskih volitvah.

mladi
Mladi so svoje znanje o EU in EP preverili s spletnim kvizom

Aktivno udejstvovanje mladih

Mladi pa niso samo poslušali. Na interaktivnih delavnicah so ustvarjali izdelke za dva natečaja ki potekata v Zavodu za mladino in šport Krško: likovni natečaj z naslovom “EU, me slišiš?” ter literarni natečaj z naslovom “Moja, evropska prihodnost”. Sodelovanje mladih na teh natečajih je pomemben korak k spodbujanju kritičnega razmišljanja in aktivnega sodelovanja pri oblikovanju prihodnosti Evropske unije.

Pogovor z evropskim poslancem

Po končanih interaktivnih delavnicah pa je sledil glavni del dogodka – pogovor z evropskim poslancem. Obiskal nas je Franc Bogovič, eden od osmih evropskih poslancev iz Slovenije, ki tudi sam prihaja iz našega lokalnega okolja.

Gospod Bogovič se je spominjal svojega odraščanja v Krškem in povedal, da v času njegovega študija ni bilo toliko mednarodnih priložnosti za mlade, pri tem pa udeležence spodbudil, da se udeležijo študijskih izmenjav in drugih evropskih priložnosti za mlade. Evropski poslanci se zavedajo stisk mladih danes, kot je stanovanjska kriza in skrb za okolje. Na koncu smo evropskega poslanca Bogoviča vprašali še, če bi si želel imeti kakšno supermoč, ki bi mu olajšala delo, pa je odgovoril, da ne, saj so evropski poslanci že dovolj privilegirani in ne potrebujejo supermoči za opravljanje svojega dela.

Dogodek v Krškem je tako uspešno združil ozaveščanje, izobraževanje in navdihovanje mladih, kar je ključnega pomena za gradnjo aktivne, angažirane in odgovorne državljanske družbe ter prihodnosti Evropske unije.