Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Evropski teden mladih v Šmartnem ob Paki

30. 5. 2019 avtor: Mladinski center Šmartno ob Paki

V soboto, 11. 5. 2019, je v okviru Evropskega tedna mladih v dvorani kulturnega doma Šmartno ob Paki potekal dogodek za mlade, ki ga je organiziral Mladinski center Šmartno ob Paki v sodelovanju z Občino Šmartno ob Paki.

Dogajanje se je pričelo s predstavo Študentski dnevi, ki jo je odigrala številna zasedba gledališke skupine Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem – PEF teater. V igri so na hudomušen način predstavili pripetljaje vezane na študentska dela dveh študentov, Matije in Nine. Scenarij za predstavo, ki je povzet po knjigi Mihe Indiharja z naslovom Študentski dnevi, so študenti spisali sami in bazira na resničnih dogodkih.

Po predstavi je sledil pogovor na temo študentskega dela in življenja mladih pri katerem so kot gosti sodelovali župan občine Šmartno ob Paki, Janko Kopušar, predstavnica podjetja MPT, Nika Meh ter predstavnik podjetja Kovinoplastika Povše, Ivan Povše.

Župan je mladim predstavil možnost opravljanja počitniškega dela, ki jim ga občina omogoča v okviru projekta »Porihtajmo si Šmartno« ter možnosti štipendiranja v povezavi z lokalnimi podjetji v okviru regionalne štipendijske sheme. Predstavnika podjetij MPT in Kovinoplastike Povše, ki delujeta znotraj občine ter zaposlujeta mlade in študente sta predstavila možnosti, ki jih oni nudijo mladim, od študentskega dela, opravljanja prakse, štipendiranja do zaposlovanja mladih. Na tak način so mladi dobili koristne informacije glede možnosti dela ter pridobivanja potrebnih delovnih izkušenj ter referenc v domačem okolju. Po pogovoru je sledilo sproščeno druženje mladih ob dobri hrani in pijači ter izbrani glasbi.

Dogodek je bil del Evropskega tedna mladih 2019. Prek razpisa Ključ do vključenosti: Evropska solidarnostna enota ga je podprla nacionalna agencija MOVIT. Razpis Ključ do vključenosti je namenjen sofinanciranju projektov, katerih namen je podpreti izvajanje dogodkov za mlade v okviru Evropskega tedna mladih 2019, ki povezujejo solidarnost, participacijo in mlade z manj priložnostmi.