Evropsko leto mladih

Evropsko leto mladih – kako naprej?

23. 3. 2023 avtor: Uredništvo

V lanskem letu, ki ga je zaznamovalo evropsko leto mladih, je bilo v 72 državah izvedenih kar 12.910 dogodkov, kjer so bili mladi in njihov glas v ospredju. Da pozitivne prakse ne bodo ostale le v preteklem letu, bo Evropska komisija pripravila pregled ključnih dosežkov evropskega leta mladih 2022, pri katerem lahko sodelujete tudi vi.

Mladi in vsi deležniki v evropski mladinski politiki imajo priložnost izraziti svoja stališča glede evropskega leta mladih 2022. Mnenje lahko podate do 14. aprila letos. 

Poročilo bo vključevalo primere dejavnosti, organiziranih na nacionalni in evropski ravni, ter vsebovalo spoznanja, povezana z vključevanjem, povezovanjem in opolnomočenjem mladih, s ključnimi cilji strategije EU za mlade. Obravnavane bodo zamisli za vključevanje mladinske politike in krepitev udeležbe mladih na vseh področjih – kar naj bi bil del zapuščine evropskega leta mladih.

»Evropsko leto mladih 2022 je bilo resnično uspešno in je mladim ponudilo edinstveno priložnost, da izrazijo svojo vizijo po vsej Evropi! Zdaj je čas za zbiranje njihovih pripomb. Konkreten korak, ki ga bomo cenili, da bi nenehno izboljševali naše ukrepe – skupaj z mladimi, za mlade,«

je pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Hkrati se Komisija posvetuje tudi z zainteresiranimi stranmi o prednostnih nalogah in zamislih mladinske politike ter o tem, kako okrepiti sodelovanje mladih v prihodnjih letih. Med drugim potekajo tudi posvetovanja z mladimi, deležniki in nacionalnimi koordinatorji, imenovanimi za evropsko leto mladih. Na evropskem mladinskem portalu je tako do 25. marca na voljo anketa za mlade.

Prispevki bodo upoštevani v sporočilu Komisije o evropskem letu mladih 2022, ki bo objavljeno do konca letošnjega leta in bo prispevalo k razmisleku in analizi trenutne vmesne ocene strategije EU za mlade za obdobje 2019–2027.

Vabljeni k sodelovanju!

Vir: Evropska komisija