Zaposlovanje

Forum o digitalnem mladinskem delu: “Kdaj, če ne zdaj?”

16. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Včeraj, 15.10.2019 je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v svojih prostorih gostilo forum o digitalnem mladinskem delu “Kdaj, če ne zdaj”, ki je potekal pod okriljem MOVIT-a, nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter Urada RS za mladino.

Forum je bil namenjen vsem mladinskim delavcem, saj se ravno mladinsko delo dogaja z mladimi in za mlade. Zato je – po mnenju organizatorjev dogodka – nujno potrebno, da se ta vidik pri delu z mladimi tudi ustrezno upošteva – pa naj gre za preventivne dejavnosti, digitalne metode dela, krepitev kompetenc mladih za učinkovito in varno uporabo digitalnih tehnologij ali za motivacijske in promocijske dejavnosti. Udeleženci so se tako lahko seznanili z razvojem in trendi na področju digitalnih tehnologij in nadgradili njihove kompetence pri vključevanju le teh, v svoje dosedanje dejavnosti z mladimi. 

V uvodnem nagovoru je Uroš Skrinar, direktor MOVIT-a dejal, da je forum priložnost za mladinske delavce, da najdejo odgovore na njihove potrebe pri delu z mladimi, ki jih prinašajo vsebine digitalne dobe, saj mladi brez dvoma vedno bolj »živijo« tudi na spletu. »Upam, da bo današnji forum odgovoril na potrebe vseh, ki se ukvarjate z mladimi, upam pa tudi, da se bo skozi današnji dan oblikoval akcijski načrt za delo v bodoče,« je zaključil Skrinar. 

Udeležence je nagovoril tudi Tin Kampl, direktor Urada RS za mladino, ki se zaveda, da današnji čas prinaša tudi pasti, ki mlade lahko ovirajo pri njihovem napredku. Ravno opozarjanje na tovrstne pasti je tudi delo mladinskega sektorja. Hkrati pa Kampl poudarja, da je »potrebno pri reševanju in naslavljanju mladih, ko govorimo o digitalnem opismenjevanju mladih, paziti hkrati na to, da z digitalnim napredkom ne povečujemo ekonomskih razlik. Moramo jih uporabiti za to, da takšne razlike zmanjšujemo.« Kampl vidi vlogo URSM tudi kot povezovalni člen, ki skozi takšne dogodke, kot je včerajšnji, »mladinski sektor informira tudi na področju digitalnega mladinskega dela,« kar je »cilj, ki ga bodo zasledovali tudi v bodoče«, zaključuje Kampl. 

Kot glavni motivacijski govorec pa je nastopil Juha Kiviniemi, ki prihaja s Finskega nacionalnega centra za strokovni razvoj digitalnega mladinskega dela – VERKE. V sproščenem vzdušju je razložil, kaj sploh pomeni digitalno mladinsko delo in kako hitro napreduje digitalno vedenje pri mladih. Poudaril je pomembnost o rednih izobraževanjih in treningih mladinskega kadra za čim večjo učinkovitost mladinskega digitalnega dela. »Digitalization is not something in the future. It is happening now« (Digitalizacija ni nekaj, kar prinaša prihodnost. Dogaja se prav zdaj), je poudaril ob koncu svojega govora. 

V drugi polovici foruma so se po skupinah odvijale praktične delavnice, ki so jih izvajali: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v LjubljaniDruštvo za izvajanje filmske vzgoje SlonInštitut 4.0Zavod Vsak in Code Week (skozi ves oktober organizirajo delavnice programiranja), Društvo zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija ter Mladinska mreža MaMa. Na prvi delavnici so se udeleženci lahko seznanili z osnovami programiranja Arduino semaforjadelovanjem 3D tiskanja in skeniranjadigitalnim pripovedovanjem zgodb ter delom z roboti. Druga delavnica je bila namenjena osnovam enostavnega programiranja, ki se ga skozi igro lahko nauči prav vsak. Na tretji delavnici pa so bile predstavljene uporabne aplikacije za boljše povezovanje z mladimi.

V zaključnem delu foruma je potekala vodena razprava in deljenje mnenj, kjer je vsak posameznik podelil svoje razmišljanje in dosedanje izkušnje na področju digitalizacije in mladih.

Če želite izvedeti več informacij o digitalnih metodah dela z mladimi, izvajanju digitalnega dela in še čem, lahko informacije črpate iz zbornikov in priročnikov, najdete pa tudi veliko različnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri izvajanju digitalnega mladinskega dela. Izdal jih je VERKE: 

Jutri bomo objavili intervju, ki smo ga naredili z Juho Kiviniemi, izvedeli pa boste, kaj je digitalno mladinsko delo, kako ga izvajati, katere kompetence so potrebne za uspešno delo z mladimi v digitalni dobi, kaj nas čaka v bodoče na tem področju in še. Obiščite nas ponovno jutri! 

Vir: Movit in uredništvo mlad.si
Foto: uredništvo mlad.si