Vključenost

Fotografski natečaj o enakosti spolov

1. 7. 2024 avtor: Uredništvo
tehtnica

Fotografinje in fotografe (profesionalne in amaterske) vabimo k sodelovanju v natečaju za izbiro fotografije na temo enakost spolov. Natečaj poteka v sklopu mednarodnega projekta Širimo solidarnost (SAY), ki ozavešča mlade o aktualnih globalnih izzivih.

Vabimo vas, da nam na temo enakost spolov pošljete največ dve svoji fotografiji. Za izbrano (eno) fotografijo bomo zakupili avtorske pravice za eno leto (1000 eur bruto bruto)pogodbo boste podpisali z društvom HumanitasFotografijo pošljite na barbara@humanitas.siin sicer najkasneje do 15. julija.

Prosimo, da ob fotografiji napišete še naslednje podatke: ime fotografa, naslov fotografije in leto, ko je bila fotografija posneta. Prosimo, da fotografije niso starejše od 10 let. Fotografija mora biti v kakovostni resoluciji (5000 px).

O projektu

Cilj projekta Širimo solidarnost, v katerem Društvo Humanitas sodeluje s partnerji iz Hrvaške, Italije, Poljske, Francije in Španije, je ozaveščati mlade o temah solidarnosti, revščine, neenakosti, diskriminacije, človekovih pravic in analizirati globalne izzive preko fotografske analize in pisanja. V sklopu projekta vsaka država išče fotografe ali fotografinje, ki v svojih fotografijah pokrivajo naslednje teme: diskriminacija, rasizem, družbena neenakost, duševno zdravje, globalni mir in enakost spolov. Vsaka država pokriva eno temo, v Sloveniji pokrivamo temo enakost spolov.

Način izbora

Izmed vseh fotografij, ki jih bomo prejeli, bomo skupaj s partnerji v vsaki državi izbrali po dve finalni fotografiji in jih z dovoljenjem avtorjev objavili na spletu. Sledilo bo spletno glasovanje ( v vseh partnerskih državah o vseh 12 finalistkah), v katerem bo na vsako temo izbrana ena, zmagovalna fotografija.

Zakaj fotografije?

Zmagovalnih šest fotografij bo natisnjenih na razglednicah in jih bodo analizirali dijaki in dijakinje v več sto evropskih šolah. Mladi, ki sodelujejo v projektu, se bodo fotografije naučili analizirati, razvozlati sporočila, skrita v njih, pa tudi druge vizualne materiale, s katerimi so vsak dan obkroženi v sodobni družbi. Nato bodo te razglednice poslali na neznane naslove in upali na odgovor sodržavljanov.

Vabimo vas k sodelovanju v natečaju, za vsa dodatna vprašanja pa smo na voljo na barbara@humanitas.si. Prosimo, da pri izboru svojih fotografij upoštevate smernice Kodeksa oblikovanja podob in sporočil na področju razvojnega sodelovanja in izobraževanja.

Vir: Društvo Humanitas