Mladinski dialog

Gospodarski minister Matjaž Han je na vabilo dijaške skupnosti obiskal EŠ Celje

23. 6. 2023 avtor: Uredništvo
Gospodarski minister Matjaž Han na obisku na EŠ Celje, kjer ga je sprejel predsednik dijaške skupnosti Celje, Nik Slemenšek

V torek, 13. 6. 2023 so na Ekonomski šoli Celje gostili gospodarskega ministra, Matjaža Hana. Dijaška skupnost Celje je v sodelovanju z Ekonomsko šolo Celje pripravila pogovor z ministrom o raznolikih temah, ki sta ga vodila predsednik Dijaške skupnosti Celje, Nik Slemenšek in dijakinja tretjega letnika ekonomske gimnazije, Maša Plaznik. Na dogodku so govorili o njegovem šolanju prav na EŠC, o njegovi podjetniški poti, vstopu v politiko in o pogledih na svet.

Ministra na Ekonomsko šolo Celje, ki se je takrat imenovala Trgovsko-komercialna šola Celje, vežejo lepi spomini. Imel je dva razrednika, ki sta bila tudi prisotna na dogodku. V šoli je dobil veliko kakovostnega znanja, ki ga je nato prenesel v družinski posel. Z očetom sta namreč ustanovila podjetje, ki je na trgu uspešno še danes. Poleg domačega trgovanja je poudaril dodano vrednost mednarodnega, saj je njegovo podjetje danes uspešno tudi v tujini. Z vstopom v politiko ga je doletelo kar nekaj omejitev kot podjetnika, zato tam ostaja družbenik. S poslanskim mandatom je nastopil leta 2004, vmes pa je bil tudi župan občine Radeče (2006-2011).

V publiki je bilo ogromno celjskih dijakov, ki obiskujejo ekonomske programe in imajo v prihodnosti podjetniške cilje. Minister Han je dejal, da so pri ustanavljanju podjetja pogoste ovire, a da je teh skozi leta vedno manj. Za ustanovitev podjetja potrebuješ konkretni načrt, vsebino in podporo. Pohvalil je prakso, ki jo ponujajo strokovne šole, a izpostavil problem v tem, da na gimnazijah prakse nimajo, čeprav bi jo dan danes zelo potrebovali.

Dotaknili so se tudi gospodarskih kriz, ki nas spremljajo čez leta. Največjo krizo je začutil leta 2008, ko smo zašli v recesijo zaradi propada svetovne banke. Takrat je to začutil v lastnem podjetju, danes, ko smo priča novim krizam, pa deluje kot minister v državnem subjektu. In ravno zato je dejal, da vodi ministrstvo v zelo nestabilnem času. Vprašali so ga, če bi na primer danes lahko v poštev prišli turistični boni za prebivalce Slovenije. Zagotovo ne zaradi krize in inflacije trenutno, je bil jasen.

Na ministrstvu pokrivajo tri področja; gospodarstvo, turizem in šport. Po njegovem mnenju se ti trije resorji idealno pokrivajo, zato je tudi podprl idejo o združitvi v eno. Kar se tiče gospodarstva, zelo je odvisno od politike. V Sloveniji je ta pojem dvoumen, saj lahko politika zelo različno glede na obdobje vpliva na gospodarsko stanje oziroma blaginjo. Govorili so o kvaliteti delovne sile in o njenem pomanjkanju. Žal ta zelo upada in v prihodnosti znamo imet s tem resne težave. Ena izmed rešitev je seveda tudi uvoz delovne sile. Država mora bit po mnenju Hana pravična za vse in to je tesno povezano z delovnimi pravicami. Drug pojem pri enotni pravičnosti je davčna zakonodaja, kjer je seveda zapleteno.

Osredotočili so se na inflacijo v Sloveniji, ki je trenutno 8,4 odstotna. Glede na evropsko povprečje se uvrščamo v spodnji del lestvice, stanje po državah pa je različno. Po besedah ministra je vsaka stopnja inflacije nad dvema procentoma slaba. Problem se začne pri petih procentih, kjer je stanje že problematično. Zdelo se nam je, da je rast BDP v Sloveniji zelo nizka, pa nam je minister zagotovil, da smo še kar dobri pri tem.

Govorili so tudi o sodelovanju z Obrtno podjetniško zbornico Slovenije in z Gospodarsko zbornico Slovenije. Dejal je, da vsi pripomorejo v slovensko gospodarstvo, hvaležni pa smo lahko tudi močnejšim gospodarstvenikom, ki vplivajo na državno ekonomijo s svojimi razmišljanji.

Lotili so se kar nekaj splošnih vprašanj slovenske tematike. Ministra so vprašali, kaj meni o ustanovitvi nove slovenske letalske družbe. Le to podpira in verjame, da se bo v prihodnosti uredilo. S tem bo Slovenija veliko bolj povezana s tujimi letališči. Govorili so o slovenskem športu in vsi skupaj so se strinjali, da je prihodnost slovenskih športnikov lepa. Zato je zelo prav, da jih dostojno podpiramo.

Seveda so dijaki ministru pripravili nekaj športnega, glede na njegov športni resor, zato je po koncu pogovora sledil namiznoteniški dvoboj med ministrom in podprvakom na EŠC, Galom Patrikom Tojnkom. Bilo je napeto, saj minister Han obvlada vrtenje loparja, izid dvoboja pa naj ostane skrivnost. V zahvalo za obisk na naši šoli so mu namenili poseben pokal in se že veselimo našega naslednjega snidenja.

Vir: dijaška skupnost Celje