Zdravje

Svetovni dan duševnega zdravja: Gradivo za mladinske delavce

10. 10. 2023 avtor: Zavod Nefiks
duševno zdravje

Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, je pomemben opomin, da moramo posvetiti pozornost svojemu duševnemu počutju in skrbeti zanj. Letošnje leto še posebej poudarja potrebo po podpori in ozaveščanju o duševnem zdravju, saj so mnogi ljudje soočeni z izzivi, ki so jih denimo prinesli pandemija COVID-19 ali poplave.

Z namenom, da pomagamo širiti ozaveščenost in omogočimo dostop do koristnih virov, delimo brezplačno gradivo za izvedbo delavnice na temo duševnega zdravja in skrbi za dobro počutje.

Zakaj je skrb za duševno zdravje pomembna?

Duševno zdravje je ključnega pomena za naše celotno dobro počutje. Vpliva na naše misli, čustva in odnose z drugimi. Kljub temu pa se včasih zanemarja ali pa se ljudje ne počutijo dovolj sproščeno, da bi se o svojem duševnem zdravju pogovarjali. To pa lahko vodi do težav, ki jih je težje obvladovati.

Delavnica o duševnem zdravju

Naša delavnica o duševnem zdravju je namenjena ozaveščanju in izobraževanju ter spodbujanju odprtega pogovora o temah, povezanih z duševnim zdravjem. Gradivo vključuje podroben načrt delavnice, informacije, aktivnosti in vaje, ki udeležencem pomagajo razumeti pomen duševnega zdravja, prepoznati znake stresa in anksioznosti ter se naučiti strategij za boljše obvladovanje svojega počutja.

Kako dostopati do brezplačnega gradiva?

Gradivo za izvedbo delavnice o duševnem zdravju si lahko prenesete tukaj. Uporabite ga lahko za izvedbo delavnic v šolah, mladinskih centrih ali kjerkoli drugje.

Delavnico lahko delite tudi s sodelavci na naslednji povezavi.  

duševno zdravje
Grafika za naslovnico gradiva | Vir: Zavod Nefiks

Skupaj za duševno zdravje

Svetovni dan duševnega zdravja nas spomni, da smo vsi odgovorni za skrb za svoje dobro počutje in da lahko skupaj ustvarimo podporno okolje za vse. Spodbujajmo odprto komunikacijo, poslušajmo drug drugega in se učimo o duševnem zdravju.

Ne pozabimo, da ni sramota prositi za pomoč, če jo potrebujemo, in da se lahko vsi skupaj borimo proti stigmi, ki še vedno obdaja duševno zdravje.