Kmetijstvo / Mobilnost mladih

IFYE spoznavni dan

15. 7. 2022 avtor: Zveza Slovenske podeželske mladine

V nedeljo 26.junija 2022 se je nekaj članov Zveze Slovenske podeželske mladine udeležilo IFYE spoznavnega dneva. Kratica IFYE stoji za izrazom International Farm Youth Exchanges – mednarodne izmenjave mladih kmetov. IFYE daje možnost mladim, da se podajo na izmenjavo v tujino, tam preživijo nekaj tednov ali mesecev z družinami gostiteljicami in doživijo državo v podeželskem duhu. Tako mlade iz mnogih Evropskih držav kot tudi mlade iz Združenih držav Amerike gostimo pri nas, na podeželju, tudi mi. Države partnerice, s katerimi smo do sedaj sklenili sporazume so Avstrija, Nemčija, Finska, Švica, ZDA in Montana. Izmenjava traja od 2 tednov do 3 mesecev, odvisno od ponudbe gostujoče države.

Namen mednarodnih izmenjav je spoznati način življenja gostujočih kmetov, njihovega načina dela ter pri tem razširiti svoj spekter znanja. Hkrati pa je to odlična priložnost za osebno rast in razvoj ter sklepanj prijateljstev širom Evrope in ZDA.

Slovenija je letos ena izmed držav, ki gosti štiri mlade podeželane iz tujine. V naše podeželske kroge so se nam pridružili Felix iz Švice, Uta ter Ida iz Nemčije ter Johari iz ZDA. Skozi čas njihove izmenjave bodo pridobili obilico znanja in izkušenj pri delu na slovenskih kmetijah, ki jim bodo poleg svojega vsakdana prikazali primere dobrih praks, jih vključevali v različne aktivnosti in jim ponudili nepozabno izkušnjo na Slovenskem podeželju.

V nedeljo, 26. junija, so se ob 10.00 zbrali na gradu Rače, kjer so izvedli spoznavni dan za udeležence letošnjih IFYE izmenjav. Povabili so tako mlade iz tujine kot njihove bodoče gostujoče kmete, z namenom, da se spoznajo, povežejo in izmenjajo nekaj pomembnih informacij. Led so prebili z različnimi aktivnostmi, preko katerih so bolje spoznali drug drugega ter tako bolj sproščeno nadaljevali v uradni del. Sledila je delavnica pri kateri je vsak delil svoje potencialne skrbi ter pričakovanja od izmenjave. Na ta način so tako gostujoči kmetje kot mladi dobili informacije o tem kaj se od njih pričakuje. Predvsem si želijo dobre komunikacije na kmetiji, se naučiti kaj novega ter skleniti dolgotrajne prijateljske vezi. Podelili so tudi mnenja kako lahko kot posameznik doprinesejo k izmenjavi. V glavnem je to izmenjava različnih znanj –  več glav več ve! Zaključili so s predstavitvijo mladih ter njihovih držav, kjer so jim mladi na zanimiv način predstavili svoje življenje in državo iz katere prihajajo.

Preko celotnega programa pa seveda ni manjkalo obilo dobre hrane in pijače. Za okusne domače dobrote so poskrbeli z okoliškimi dobrinami, od narezka, mladih sirov, peciva in okusnega sadja ter slastnega domačega jabolčnega soka. Sledilo je kosilo v gostilni Kostanj, kjer so skupaj s podeželani iz tujine imeli možnost okusiti slastno slovensko kulinariko, saj je gostilna naravnana na domačo in lokalno hrano.

Konec njihovega srečanja so preživeli na Trajnostnem pikniku v parku Kidričevo, ki ga je organizirala njihova vodja področja za mladinske politike in razvoj podeželja Eva Kotnik.

S spoznavnim srečanjem so si ustvarili prve vtise o izmenjavi ter se polni pričakovanj podali novim doživetjem naproti. Mlade lahko spremljate na Instagram profilu @ifyeslovenija, da si popestrite vaš vsakdan z njihovimi doživetji.