Zdravje

Info ŠKUC (art)podporna – spremenjen termin

2. 11. 2023 avtor: Društvo študentski kulturni center – ŠKUC
plakat

Info center ŠKUC bo 16. 11. 2023 začel s ciklom podporne skupine s pomočjo likovne terapije. Namenjena je mladim (16 – 30 let), ki se soočate s težavami v duševnem zdravju. Termini so se premaknili na večer in sicer med 19:00 in 21:30.

Podporna skupina bo ponujala varen prostor, v katerem boste lahko delili_le svoje občutke, stiske in prejele_i medsebojno podporo.

Na srečanjih se bo težave in izzive naslavljalo z uporabo dveh metod, metodo dialoga ter metodo pomoči z umetnostjo, predvsem likovno. Gre za mlado vedo, ki se je v svetu pričela sistematično razvijati v drugi polovici 20. stoletja, ljudje pa jo izvajamo že od časa jamskih poslikav in plesa ob ognju. Deluje na presečišču med umetnostjo in zdravjem. Je alternativna oblika psihoterapije, vrsta psihosocialne pomoči, ki skozi proces doživljanja in izražanja poteka ob podpori usposobljenega strokovnjaka. Likovno izražanje je namenjeno raziskovanju osebnih veščin, kot so čustva, odnosi, samopodoba… glavni cilj je samo izražanje, nekaj izraziti ali sporočiti na drugače način, kot verbalno. Medtem smo pozorni na izbiro materiala in načine izbire materiala, spodbujamo celoten proces ustvarjanja in spontanost samega izražanja.

Cilj ni dovršen estetski likovni produkt, le-tega se gleda in brezpogojno sprejema kot podaljšan del sebe, kot odraz svojega notranjega doživljanja. Najpomembnejši je odnos ter ustvarjalni proces, ki je usmerjen k refleksiji, samoraziskovanju ter uresničevanju posameznikovih potencialov.

Podporno skupino bo vodila Nastja Ambrožič, radovedna likovna pedagoginja in magistrica pomoči z umetnostjo (angl. Arts therapies), ki različne načine kreativnega izražanja povezuje s sodobno (raziskovalno) umetnostjo ter terapevtskim potencialom umetnosti, zanimajo pa jo tudi terapevtski potenciali povezovanja z naravo. Zanimajo jo človeški notranji svetovi, predvsem pa tudi kar je ne-človeško in več-kot-človeško. Trenutno na Pediatrični kliniki vodi individualna likovno-terapevtska srečanja, pri zavodu Kersnikova pa aktivno raziskuje in razvija ter vodi delavnice za otroke in mladostnike, za svoje delovanje pa je dobila nagrado za Naj delavnico v okviru projekta konS. 

Udeležba je brezplačna, obvezna je pa prijava tukaj.