Zdravje

Info ŠKUC (art)podporna

23. 10. 2023 avtor: Društvo študentski kulturni center – ŠKUC
plakat

Info center ŠKUC bo 16. novembra začel s ciklom podporne skupine s pomočjo likovne terapije. Namenjena je mladim med 16. in 30. letom starosti, ki se soočate s težavami v duševnem zdravju. Podporna skupina bo ponujala varen prostor, v katerem boste lahko delili_le svoje občutke, stiske in prejele_i medsebojno podporo.

Na srečanjih bomo težave in izzive naslavljali z uporabo dveh metod: metodo dialoga ter metodo pomoči z umetnostjo, predvsem likovno. Gre za mlado vedo, ki se je v svetu pričela sistematično razvijati v drugi polovici 20. stoletja, ljudje pa jo izvajamo že od časa jamskih poslikav in plesa ob ognju. Deluje na presečišču med umetnostjo in zdravjem. Je alternativna oblika psihoterapije, vrsta psihosocialne pomoči, ki skozi proces doživljanja in izražanja poteka ob podpori usposobljenega strokovnjaka. Likovno izražanje je namenjeno raziskovanju osebnih veščin, kot so čustva, odnosi in samopodoba.

Glavni cilj je nekaj izraziti ali sporočiti na drugačen način, kot verbalno. Medtem smo pozorni na izbiro materiala in načine izbira materiala, spodbujamo celoten proces ustvarjanja in spontanost samoizražanja. Cilj ni dovršen estetski likovni produkt, ki ga gledamo in brezpogojno sprejemamo kot podaljšan del sebe, kot odraz svojega notranjega doživljanja. Najpomembnejši je odnos in ustvarjalni proces, ki sta usmerjena k refleksiji, samoraziskovanju in uresničevanju posameznikovih potencialov.

Nastja Ambrožič je radovedna likovna pedagoginja in magistrica pomoči z umetnostjo, ki različne načine kreativnega izražanja povezuje s sodobno (raziskovalno) umetnostjo ter terapevtskim potencialom umetnosti. Zanimajo jo terapevtski potenciali povezovanja z naravo in človeški notranji svetovi, predvsem pa tudi kar je ne-človeško in več-kot-človeško. Trenutno na Pediatrični kliniki vodi individualna likovno-terapevtska srečanja, pri Zavodu Kersnikova pa aktivno raziskuje in razvija ter vodi delavnice za otroke in mladostnike. Za svoje delovanje je dobila nagrado za Naj delavnico v okviru projekta konS.

Prijave se do 9. novembra zbirajo tukaj. Projekt je financiran s strani Ministrstva za kulturo.