Zdravje

Informativna mobilna točka ozaveščala mlade Mariborčane

24. 9. 2020 avtor: Drogart

Program Izberi sam,  ki od leta 2006 deluje v okviru Združenja DrogArt, je namenjen zmanjševanju škodljivih posledic alkohola med mladimi in razvijanjanju odgovornosti za informirane ter manj tvegane odločitve mladih. Med julijem in septembrom 2020 so v okviru programa uspešno izvedli tri preventivno – osveščevalne akcije.

Glavna tema akcij z naslovom Informativna mobilna točka  je bila vožnja pod alkoholom, kjer so na ulice Maribora poslali maskoto Taxi, ki je opozarjala mlade, da je po zabavi potrebno poskrbeti za varno pot domov. Mladi Mariborčani so maskoto hitro vzljubili, kar pa je še pomemnejše – jo upoštevali.

Preko usposobljenih informatorjev so mlade spodbujali k sprejemanju manj tveganih odločitev povezanih z alkoholom in vožnjo. Mladi so lahko preizkusili tudi posebna očala, ki simulirajo pijanost. Na lastni koži so tako lahko preverili kako je drugačno zaznavanje globine, občutek za ravnotežje in koordinacija pod vplivom alkohola.

V zadnjih letih Javna agencija Slovenije za varnost prometa sicer opaža v splošnem premik v stališčih in odnosu mladih do varnosti v primerjavi s starejšimi vozniki, npr. kar se tiče uporabe zaščitnih sredstev ter tudi vožnje pod vplivom alkohola. DrogArt si prizadeva, da bi se na srednješolski ravni ter tudi za študentsko populacijo izvajalo še več takšnih aktivnosti in prometno-vzgojnih programov, ki bi bili sistemsko vključeni v izobraževanje, skladno tudi s cilji Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022.

Vir in foto: Izberi sam, DrogArt