Prostovoljstvo

Intervju z Julijo Kordež, najprostovoljko leta 2021

22. 7. 2022 avtor: Uredništvo
Julija Kordež in Borut Pahor

V uredništvu mlad.si smo se tokrat pogovarjali z Julijo Kordež, vodjo področja za mednarodno sodelovanje pri Zvezi slovenske podeželske mladine, ki je za svoje prostovoljsko delo v okviru podeželske mladine, tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju, prejela nagrado Mladinskega sveta Slovenije – Naj prostovoljska leta 2021 v starosti do 29 let. 

Kdaj in kako se je začela vaša prostovoljska pot?

Iskreno lahko rečem, da je to stil mojega življenja že od samega začetka zavedanja. Odraščala sem na kmetiji in živeti od prvega koraka v stiku z naravo in pomagati pri vsakdanjih opravilih je v meni vzbudilo čut in spoštovanje do hrane, do dela in do žal, premalo cenjenega poklica v našem sistemu, do kmeta. Ker vemo, da ni samo veselje do dela tisto, kar nas žene pokonci, je tukaj tudi družba, podporno okolje, kjer se zbirajo isto misleči mladi in manj mladi – to so društva podeželske mladine. Sama sem se včlanila v lokalno društvo podeželske mladine Mežiška dolina z rosnimi 15. leti, saj sem se želela spoznati in družiti z mladimi, ki imajo podobne interese kot jaz – pripadnost naravi in podeželju. Društva temeljijo na prostovoljski bazi in vsak član lahko doprinese kolikor želi in tudi v aktivnostih, ki so mu bližje. Jaz sem se angažirala v medijskem področju – navdušenje nad fotografiranjem sem lahko udejanjila s fotografiranjem dogodkov društva. Poleg tega sem se vedno bolj vključevala tudi pri pomoči organizacije dogodkov in raznih grafičnih oblikovanj (plakati, majice, objave na družbenih omrežjih…). Dve leti sem v društvu tudi delovala kot tajnica, kasneje pa kot članica glavnega odbora, katerega članica sem tudi danes. Skozi razvoj svojih kompetenc, grajenja socialne mreže in širjenja poznanstev preko članov so moj potencial prepoznali na Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM), kjer sem pričela fotografirati dogodke, kmečke igre, kviz mladi in kmetijstvo, srečanja in mnogo drugih aktivnosti. Hitro so me vključili tudi v grafično oblikovanje izdelave učbenika za najmlajše in pestro paleto drugih projektov. Samoiniciativnost in navdušenje nad delom v tej ekipi sem imela še eno željo, spoznati svet čez mejo. Prijavila sem se na več mednarodnih aktivnostih, ki jih je imela na voljo ZSPM z namenom, da nadgradim znanje angleškega jezika, okrepim komunikacijske veščine ter spoznam nove ljudi. Tako sem se preko podeželske mladine podala na Finsko, Dansko, Gruzijo, Makedonijo, Madžarsko… na mednarodne 1 tedenske izmenjave. Ko spoznaš in vidiš kako je svet barvit, zanimiv in koliko novih priložnosti ponuja, si želiš le še bolj raziskovati. V letu 2021 se je na ZSPM pojavilo prosto mesto za vodjo področja za mednarodno sodelovanje, kar sem z največjem veseljem prevzela in od takrat se snuje moja mednarodna prostovoljska pot, katera samo raste dalje.

Kaj vam pomeni naziv naj prostovoljka?

Ta naziv mi predstavlja potrditev za več letni trudi udejstvovanja prostovoljskega dela, da je bilo vredno posvetiti svoj čas tem aktivnostim, mladim iz podeželja in sploh pa preživeti čas z ZSPM ekipo, ki ti čez čas priraste k srcu in postane kot druga družina. In brez njih, mi tega naziva vsekakor ne bi uspelo pridobiti. Z ponosom bom širila pomembnost o prostovoljstvu z mladimi, želim jih spodbuditi, da se tudi sami podajo na pot prostovoljstva, saj možnosti je obilo in toliko dobrega kot prostovoljstvo prinese, težko drugod dobiš.

Kateri je vaš najljubši prostovoljski projekt do sedaj in zakaj?

Vsi projekti so mi najljubši, saj se vedno ustvari odlična atmosfera in vsak projekt ima svojo moč. V zadnjih letih sem bila vpeta v skoraj vse projekte ZSPM, kjer so bili moji majhni doprinosi ravno dovolj, da so zablesteli v svoji veličini. Izpostavila bi lanski projekt, Izmenjave mladih podeželanov po Sloveniji, kjer smo mladim podeželanom ponudili 25 različnih kmetij gostiteljic, da z njimi preživijo teden ali dva, se spoznajo z novimi metodami dela na kmetiji, nove navade in običaje iz različnih regij in krajev, predvsem pa da stopijo iz cone udobja in se podajo na neznano pot raziskovati in spoznavati kar jih zanima. Ta projekt se je zaradi covid omejitev dogajal le na slovenskih tleh, a to leto pa ga izvajamo mednarodno, kar doda lanski izvedbi še piko na i, saj se mladi podajo v tujino in tam osvajajo različne kompetence.

Kaj vas pri prostovoljskem delu navdihuje?

Posvetiš svoj čas delu kolikor sam želiš, ukvarjaš se s stvarmi ki te zanimajo ter veselijo. Tu ni omejitve, počneš lahko tisoč in eno stvar ali pa se usmeriš v eno in tisto izpopolniš. Skozi razne aktivnosti spoznaš in se povežeš z različnimi ljudmi, ki pridobijo poseben prostor v srcu, saj jih spoznaš z nekim namenom. Zelo pomembno pa je, da kar počneš, to delaš s srcem, z veseljem in te polni z energijo.

Kako prostovoljstvo združujete in usklajujete z drugimi študijskimi oziroma delovnimi obveznostmi?

Kot prostovoljec nisi obvezan za neko delo, ni potrebe da imaš na koncu tedna poročilo o delu niti nihče ne more zahtevati od vas da je nekaj nujno za narediti, čeprav vam vaš urnik ne dopušča. Kot študentki medijskih komunikacij, mi je prostovoljsko delo na ZSPM dodalo tisto ‘življenje’, druženje in zabavo k študiju, da sem se ob obilici učenja malo zamotila še z drugimi aktivnostmi in dogodki. Včasih je bilo res težko se odpovedati dogodku podeželske mladine in sesti za zvezke, a žal, zaenkrat, povsod še ne moremo biti, kjer bi si želeli. V tem letu bo veliko lažje, saj bom vzela absolventa, da zaključim še nedokončane obveznosti, ki so se nabrale tekom leta, ker je včasih boljše iti na kakšen dogodek in kaj organizirati kot pa študirati snov za izpit (ampak polagam na srce, delajte sproti kar se le da, da bo na koncu lažje).

Kaj bi mladim sporočili ob evropskem letu mladih?

Ob evropskem letu mladih želim čestitati vsem mladim, vsem, ki delajo z mladimi in vsem, ki se počutijo mlade. Vključujte se v aktivnosti, ki so na voljo v kateremkoli področju, bodite vidni in preizkusite se v novih izzivih. Podajte se na kakšno pot, raziskujte, potujte, spoznavajte nove ljudi, nove prakse in vsekakor na tej poti, poti mladosti, uživajte!