Digitalizacija

Iz analognih v digitalne Mlade zmaje

3. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Ljubljanski Mladi zmaji delajo s polno paro, tudi v času izolacije. Njihovi fizični mladinski centri – kdo še ni slišal za Ljubo&Draga? – in ulične akcije so trenutno na pavzi, kljub temu pa so še kako aktivni. Kaj ponujajo si lahko preberete spodaj.

Digitalni mladinski center Mladi zmaji

“Ker vi ne morete k nam, pridemo mi k vam. Domov. V copatih. Preko spleta. Vsak s svojo skodelico čaja, kave in piškoti. V našem digitalnem mladinskem centru ali DigiMC” pravijo na Mladih zmajih. Včeraj, 2. aprila je svoja vrata odprl digitalni mladinski center Mladi zmaji, vstopiš lahko tukaj

Kako se priključiš?

Če dostopaš preko računalnika, se spletna platforma odpre v brskalniku. Lahko si pa aplikacijo naložiš tudi na namizje.

Preko tablice ali mobilnega telefona si naloži aplikacijo “Discord – Friends, Communities & Gaming”.

Za vstop ne potrebuješ računa ali profila – vpišeš se z imenom, s katerim se želiš predstavljati znotraj platforme, lahko si ustvariš tudi avatar (profilno sliko).

Kako pravzaprav deluje?

Kanali ob strani so kot sobe, v katere lahko vstopaš glede na interese in teme. Nekatere sobe so posnetki fizičnih mladinskih centrov, druge pa so obarvane bolj vsebinsko. Tema/vsebina je napisana na vrhu strani. Poklikaj in preveri. Če kaj pogrešaš, predlagaj in soustvari skupaj z njimi. 

Kdo pa je tam?

Drugi mladi, prostovoljci_ke, študenti_ke, mladinski_e delavci_ke Mladih zmajev. In ti. Mogoče jih ne prepoznaš, ker imajo drugo ime. Vprašaj.

Kaj pa pravila?

Za lažje sobivanje (tako kot v njihovi analogni verziji) tudi v DigiMC veljajo določena pravila kot so spoštobanje, toleranca, prepovedan je sovražni govor. Ker pa je mladinski center le virtualen, so pridružene še prepovedi delitve nasilnih vsebin in pornografskih vsebin, prepovedano je oglaševanje komercialnih vsebin ali napeljevanje v različne poslovne ponudbe in seveda; delitev zlonamernih digitalnih vsebin je prepovedana – ker: zakaj bi pljuvali v lastno skledo?

Pridružiš se jim lahko tudi v zaprti digitalni skupini, ki jih omogočajo v podporo mladim glasbenim skupinam, skupini mladih, ki pripravlja musical in podobno. 

Mladi zmaji ozaveščajo o depresiji in družinskemu nasilju, pa tudi o varni uporabi interneta

Pri Mladih zmajih se veliko ukvarjajo z dvema problematikama mladih, ki ne prideta zlahka v ospredje in na naslovnice medijev. Tesnobno-depresivna slika mladih je rdeča nit bivanja mnogih v normalnih časih (po raziskavi mag. Eve Markošek se z njo spopada 72% mladih v Sloveniji med 20 in 25 letom starosti), v časih krize pa se ta problematika še poveča. Zato svoje poslanstvo v mestu izpolnjujejo na način, da izobražujejo, kako ločiti tesnobo od simptomov korona virusa.

Osveščajo, da je nasilje (v časih izolacije pričakujejo porast družinskega nasilja, katerega žrve so pogosto otroci in mladi – petina slovenskih mladih živi v nevarnem družinskem okolju, kjer je nasilje stalnica) kaznivo tudi v času epedimije. kjer med drugim delijo ideje za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, naslavljajo tematike, povezane s psihosocialnim svetovanjem za ranljive skupine, spodbujajo k upoštevanju opozoril glede #ostanidoma, ozaveščajo o varni rabi interneta in delijo drobne »naredi sam« nasvete. Spremljaj jih in deli.

Poslušaj Radio Basement

Objava video, pogovorov in seznamov glasbe za poslušanje v teh časih. 

Če potrebuješ pogovor ali svetovanje, jih lahko pokličeš ali jim pišeš

Od ponedeljka do petka, med 10:00 in 17:00 je na voljo mobilna psihosocialna svetovalka Jerneja Munc, na telefonski številki 041 662 132 in elektronskem naslovu. Za vsa splošna vprašanja pa piši na elektronski naslov. Do 1.4.2020 je pomoč poiskalo 14 mladostnikov. 

Še vedno so na voljo mladim v mestu

Za vsa splošna vprašanja so ves čas na voljo tudi na elektronskem naslovu. Mladi zmaji imajo radi nova sodelovanja zato, če si star_a do 29. leta vabijo, da predlagaš projekte, ki jih želiš soustvarjati na internetu. “Verjamemo, da so mladi znanilci sprememb in da lahko bistveno prispevajo pri soočanju z današnjimi izzivi. Naj se glas mladih sliši v mestu in še dlje, ” so prepričani Mladi zmaji.

Vir: Mladi zmaji