Zaposlovanje

Jamstvo za mlade: Pot do zaposlitve in boljše prihodnosti

7. 9. 2023 avtor: Uredništvo
Mlada delavca v skladišču

Ste se kdaj vprašali, kako bi lažje našli svojo prvo zaposlitev, nadaljevali izobraževanje ali pridobili dragocene delovne izkušnje? Jamstvo za mlade je program, ki vam lahko odpre vrata do teh priložnosti in vas popelje na pot k uspešni karieri. V tem članku vam predstavljamo, kaj je Jamstvo za mlade in kako se lahko vključite.

Kaj je Jamstvo za mlade?

Jamstvo za mlade je pobuda Evropske unije, ki spodbuja zaposlovanje mladih po vsej Evropi. Njen cilj je preprost: zagotoviti, da bo vsak mlad človek v štirih mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih oseb dobil zaposlitev, nadaljeval izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo, opravljal usposabljanje na delovnem mestu ali se vključil v drugo obliko usposabljanja. Gre za način, kako mladim olajšati prehod med šolanjem in delovnim življenjem, jim pomagati vstopiti na trg dela in preprečiti, da bi kdo ostal brez možnosti za napredek.

Kako se vključiti v program?

V Sloveniji imate mladi, stari do 29 let, ki ste trenutno brez zaposlitve in niste vključeni v izobraževanje, priložnost, da se v program Jamstva za mlade vključite preko Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Postopek je preprost. Najprej se prijavite v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu. Tam se boste srečali s svetovalcem, s katerim boste podrobno razpravljali o svojih ciljih, željah in izkušnjah. To je vaša priložnost, da skupaj s strokovnjakom oblikujete načrt za vašo prihodnost. Priporočamo, da se dobro pripravite na ta pogovor, saj je to prvi korak na poti do želene zaposlitve.

Kaj vam Jamstvo za mlade prinaša?

Program Jamstvo za mlade ponuja številne ukrepe, ki vam bodo pomagali na vaši karierni poti. Pri izvajanju sheme sodelujejo različna ministrstva, vključno z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za kulturo.

Od začetka izvajanja programa leta 2014 do konca leta 2021 je bilo vključenih že več kot 147.500 mladih. To je dokaz, da program deluje in mladim odpira priložnosti za uspešno kariero.

Hitrejši vstop na trg dela

Zavod RS za zaposlovanje v okviru programa Jamstvo za mlade izvaja tudi poseben ukrep, imenovan “Hitrejši vstop mladih na trg dela.” Gre za zaposlitev za nedoločen čas, pri kateri lahko okrepiš svoje veščine ob pomoči mentorja, če si mlajši_a od 26 let in si prijavljen_a v evidenci brezposelnih. Delodajalci, ki te zaposlijo, prejmejo mesečno subvencijo, ki se izplačuje kar 18 mesecev.

Prednost pri vključitvi v ta ukrep imaš, če v zadnjih 2 letih nisi bil_a vključena v noben program, si dlje časa prijavljen_a med brezposelnimi ali imaš socialne in zdravstvene ovire pri zaposlovanju.

Zaposlitev v okviru tega ukrepa ti prinaša številne koristi, vključno s pridobivanjem novih znanj in kompetenc ter možnostjo sodelovanja v kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju.

Pridružite se programu Jamstvo za mlade in odprite vrata svoji prihodnosti!

Program Jamstvo za mlade ti ponuja priložnost za izboljšanje svojih zaposlitvenih možnosti, pridobivanje novih izkušenj in gradnjo uspešne kariere. Ne odlašaj! Prijavite se v evidenco brezposelnih pri Zavodu RS za zaposlovanje in se prepusti strokovnjakom, ki ti bodo pomagali na poti do uspeha. Tvoja prihodnost je svetla, in Jamstvo za mlade ti lahko pomaga, da dosežeš svoje cilje. Ne zamudi te priložnosti!

Po več informacij o Jamstvu za mlade na Pikin festival v Velenje

Več informacij o programu Jamstva za mlade lahko dobiš tudi v soboto, 9. 9. 2023 na Pikinem festivalu v Velenju. Tam bo s stojnico prisotna ekipa Mreža MaMa, ki bo vsem zainteresiranim na voljo z več informacijami o programu. Čakale te bodo tudi praktične nagrade. Se vidimo v Velenju!

Vir: Zavod RS za zaposlovanje, Evropska komisija