Organizacije za mlade

Jesensko dogajanje v mladinskih centrih

21. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Vlada RS je s ponedeljkom za 30 dni razglasila epidemijo na območju Republike Slovenije, zaradi povečanega števila okuženih z novim koronavirusom COVID-19. S tem pa zaostrila ukrepe, prepovedala prireditve in omejila druženja, kar pa vpliva tudi na delo mladinskih centrov, ki se trudijo, da svoje dejavnosti in aktivnosti prilagodijo trenutnim razmeram. Ekipa uredništva Mlad.si je preverila kako jesenske aktivnosti izvajajo v Celjskem mladinskem centru,  Mladinskem centru Velenje in Mladinskem centru Dravinjske doline.

Po izjemno pestrem začetku šolskega leta, so v Celjskem mladinskem centru želeli nadaljevati s programom in koncerti, vendar pa jim je trenutna situacija s koronavirusom COVID-19, spremenila načrte.

»Žal smo bili primorani odpovedati težko pričakovani Koncert ob noči čarovnic, vendar pa z delom nadaljujemo s polno paro naprej in jih prilagajamo omejitvam. Večino naših dogodkov smo tako kot druge organizacije preselili na splet in tako nadaljujemo z izvajanjem spletnih aktivnosti. Naše delo smo preusmerili v digitalno mladinsko delo, strateški projekti za razvoj mladinskega dela tečejo normalno, v pripravi pa je tudi priročnik za mladinske delavce s področja aktivne participacije ter razvoja kompetenc pri mladinskih voditeljih. V pripravi imamo novo spletno platformo za spodbujanje aktivne participacije med mladimi. Vabimo vse naše obiskovalce, da sledijo našim socialnim omrežjem in spletni strani, kjer bodo našli vse informacije o spletnih dogodkih in drugih dogajanjih v Celjskem mladinskem centru,« je delo v času epidemije v Celjskem mladinskem centru predstavila Petra Feldin.

Mladinskem centru Velenje so glede na trenutne razmere prav tako vse svoje dejavnosti prilagodili ukrepom in aktivnosti preusmerili na splet. V Zavodu eMCe plac so v soboto, 17. oktobra na ogled postavili fotografsko razstavo del Leli Aronija, ESE prostovoljke iz Gruzije. Enaindvajsetletna Gruzijka se s fotografijo ukvarja ljubiteljsko, skozi svoje fotografije pa govori zgodbe in deli svoj pogled na svet ter na vse kar jo obkroža. Njeno razstavo del si lahko ogledate v spletni galeriji na spletni strani Zavoda eMCe plac. Še vedno pa poteka  eMCe plac izziv na Koželj, s katerim želijo mlade spodbuditi k rekreaciji in zdravemu načinu življenja. V sklopu Programa eMCe plac ozavešča pa še vedno deluje #eMCe pomaga telefon, ki je namenjen mladim, ki so v stiki, v težavah in potrebujejo pomoč ali samo pogovor. Pokličete lahko dvakrat na teden, ob ponedeljkih in sredah med 18.00 in 20.00, na telefonsko številko 031 022 330, tisti, ki o svojih čustvih lažje pišete pa lahko pošljete elektronsko pošto na brigita.sinigoj@t-2.si.

Zaradi izrednih razmer in priporočenih omejitev gibanja pa so v velenjskem mladinskem centru že aktivirali in organizirali ekipo prostovoljcev Udarnik MC Velenje, ki brezplačno izvaja več akcij, pod sloganom »NAŠE ULICE SO PRAZNE, NAŠA SRCA NE«.

»Tako kot v prvem valu, bodo naši prostovoljci šli po nakupih in nujnih opravkih za vse starostnike ter gibalno ovirane osebe, ki nimajo možnosti, da bi svojci ali znanci namesto njih opravili nakupe osnovnih stvari. Na voljo pa je tudi brezplačni družabniški telefon, kjer ekipa prostovoljk in prostovoljcev s pogovorom krajša čas starostnikom, ki zaradi priporočene osame nimajo socialnih stikov.« je povedal Marko Pritržnik, direktor Mladinskega centra Velenje.  

Mladinskem centru Dravinjske doline je bilo v septembru in oktobru zelo razgibano. Prvi jesenski dogodek je bila otvoritev razstave del mlade in obetavne umetnice Adrijane Mally Falnoga. Oktobra so v sklopu kulturnega programa Patriot jesen – zima 2020 priredili akustični koncert Toma Juraka. Poleg tega so poskrbeli še za obilico smeha. V goste je prišla Impro liga gostujočka: Impro-triotka, ki je publiko popeljala na gledališko doživetje brez para, polno novih zgodb in divjih čustev.

»Pričeli smo z začetnim in nadaljevalnim tečajem nemškega jezika, kjer udeleženci in udeleženke pod vodstvom diplomiranega germanista Gašperja Sojča pilijo in nadgrajujejo svoje znanje nemščine. Organizirali smo brezplačni tečaj slovenskega jezika za otroke in odrasle iz drugih govornih območij, in pa 36-urni tečaj španskega jezika, ki ga vodi naravni govorec Carles Plata Martinez. Za vse ustvarjalne dušice smo poskrbeli z likovnim tečajem »Likovna izkušnja Bojana Leve« in z brezplačnimi delavnicami šivanja »Od gumba do roba«. Za starejše generacije smo v sklopu projekta Socio – večgeneracijski center pričeli z novo sezono delavnic »Uporaba računalnika in pametnega telefona«, prav tako pa smo pripravili predavanje o ustni higieni,« je povedala Karmen Kukovič, vodja Mladinskega centra Dravinjske doline in dodala: »Vse aktivnosti, ki se še nadaljujejo pa prilagajamo trenutnim razmeram in ukrepom ter jih izvajamo digitalno

Vir: Uredništvo Mlad.si