Izobraževanje / Zabava in prosti čas

Kaj se bo januarja dogajalo v Hiši mladih v Ajdovščini?

9. 1. 2024 avtor: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
plakat
Ponedeljek, 8. 1., 19.45, prostor P8, Hiša mladih – Joga zame, joga zate (15+)

V januarju bomo nadaljevali z urami joge pod vodstvom certificirane učiteljice joge Jane Kržišnik Kim. Prvo srečanje je potekalo včeraj, 8. 1., ob 19.45 v Hiši mladih v Palah (večnamenski prostor). Vsaka vadbena ura traja 70 minut. Predviden je sklop dvajsetih srečanj vse do maja 2024. Info in prijave: verjemi.je@gmail.com. 

Četrtek, 11. 1., 18.00, Galerija Hiše mladih – otvoritev slikarske razstave “Utrip narave”

Narava kot večni vir navdiha. Narava kot predmet občudovanja. Narava kot kreativni odklop. Narava kot slikarska razstava umetnice Zoje Makovec. Slikarska razstava bo v Galeriji Hiše mladih Ajdovščina na ogled do 14. 2. 2024. Lepo vabljeni!

razstava
Četrtek, 18. 1., 16.00, prostor P8, Hiša mladih – delavnica za mlade: Učinkovito postavljanje ciljev (15+)

Na delavnici se bomo poigrali s svojimi kratko- in dolgoročnimi cilji, se naučili trikov učinkovitega postavljanja ciljev ter jih skušali v čim večji meri ozavestiti. Delavnica, ki pritiče novemu letu in novoletnim zaobljubam! Vabljena mladina! Zaradi lažje organizacije sprejemamo prijave na povezavi.

19.-21. in 26.-28. 1., Ljubljana – usposabljanje: Inštruktor mladinskih delavnic (19-30)

Mlade odrasle vabimo, da se nam pridružijo na brezplačnem seminarju za inštruktorje mladinskih delavnic, kjer bodo v sproščeni družbi sovrstnikov in mentorjev pridobili dragocena znanja, izkušnje, veščine in kompetence za delo z mladostniki.

Seminar priporočamo vsem mladim odraslim (18–30 let), ki bi radi okrepili svoje kompetence s psihosocialnega in pedagoškega področja in tako aktivno sodelovali s Hišo mladih pri izvajanju programa Mladinske delavnice. Te se izvajajo na lokalnih šolah, v majhnih skupinah osmo- in devetošolcev, z namenom opolnomočenja mladostnikov za uspešno krmarjenje skozi izzive življenja.

Z nazivom Inštruktor mladinskih delavnic lahko mladi uspešno konkurirajo tudi na trgu dela, saj je program Mladinske delavnice dobro zapisan med delodajalci.

Seminar poteka v sproščenem vzdušju. Je intenziven, a zabaven in poln praktičnega dela, ki udeležence polno opremi z veščinami za delo z mladostniki. Poteka v obliki delavnic, socialnih in fantazijskih iger, debat in diskusij, timskega dela in drugih pedagoških prijemov, ki služijo kot predpriprava za izvajanje mladinskih delavnic (pa tudi za lastno osebnostno rast).

Seminar bo potekal v dveh delih, dva januarska vikenda, med 9. in 19. uro, v Ljubljani.

– od 19. do 21. januarja 2024

– od 26. do 28. januarja 2024

Udeležba na seminarju je popolnoma brezplačna, Hiša mladih nato prostovoljcu – izvajalcu mladinskih delavnic nudi povračilo stroškov prostovoljskega dela, skladno z Zakonom o prostovoljskem delu.

Veseli bomo prijav na povezavi.

Plakat_MD_Januar.jpg
Četrtek, 25. 1., 19.00, Bar Hiša mladih – stand up monokomedija: Recept za srečo (Rok Škrlep) (15+)

Si srečen? Edino vprašanje, o katerem bi se zares morali pogovarjati, je tokrat preneseno na oder. Vprašanje, ki je delalo mnogo preglavic Aristotlu in ostalim največjim filozofom, bo poskušal razvozlati diplomiranec filofaksa.

Glasbena monokomedija se loteva sreče in srečnosti na karseda humoren, pa vseeno analitičen način. Skozi pesmi, osebne izkušnje in observacijski pogled skuša Rok priti do sestavin, ki so potrebne za srečo.

Predprodaja kart: Nakup kart je možen v Hiši mladih na recepciji Mladinskega hotela vse do zasedenosti mest v dvorani. Cena vstopnice za študente in mlade do 30 let znaša pet evrov, za ostale deset. 

Četrtek, 25. 1., 17.00, prostor P8, Hiša mladih – Čustveni fitnes (18+)

Če se tudi tebi zdi, da si dal že vse od sebe, a ti še vedno ni uspelo, potem je čas za čustveni fitnes.

Naj gre za koncentracijo pri učenju ali premagovanje strahov ali neslišanost v odnosih, vsem je skupno eno. Prekomerno odtekanje in pomanjkanje vitalne energije. Vse se začne pri tebi. Pri tvoji vitalni energiji. Na uri čustvenega fitnesa ne boš pridobil le energije, pač pa tudi znanja, kako ohranjati svojo notranjo moč, kar vpliva tako na koncentracijo, kot tudi na strahove in katerikoli odnose.

Srečanje vodi Nevenka Žejn, certificirana svetovalka za kvaliteto življenja in certificirana (bio)energijska terapevtka z delovanjem na človeški organizem. Podrobnejše informacije in možnost prijave so na tej povezavi.

8.-31. 1. 2024 – zbiranje prijav v brezplačen program Fotografija za mlade (15-18) 

Program bo potekal vsako sredo popoldan, s predvidenim začetkom v februarju, pod mentorstvom mladega fotografa Nika Velikonja. Ta bo z mladimi delil svoje znanje, pridobljeno na Višji strokovni šoli za fotografijo v Sežani.

Udeleženci bodo na srečanjih usvojili dragoceno znanje o osnovnih in zahtevnejših fotografskih tehnikah: portretni, ulični, tihožitje, slikanje s svetlobo, ostrenje, postprodukcija ipd. Program se zaključi v aprilu, s postavitvijo javne fotografske razstave v Galeriji Hiše mladih.

Program je za udeležence brezplačen, priporočamo pa, da imajo udeležnci s sabo svoj fotoaparat (ali izposojenega). Prijave sprejemamo na povezavi.   

plakat