Organizacije za mlade

Kaj vse se je tekom začetka epidemije in do danes dogajalo v Mladinskem centru Prlekije

18. 3. 2021 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Mladinskem centru Prlekije, socialnem podjetju tudi tekom epidemije niso počivali, še več, imajo veliko več dela. S pričetkom epidemije in sicer od marca 2020, neprekinjeno dalje so v MCP v sklopu socialnovarstvenih zaščitnih programov pričeli z izdajo toplih obrokov in donirane hrane pomoči potrebnim, ter nudenjem kakršne koli pomoči, ki jo posamezniki ali družine v tej situaciji potrebujejo. Redno delijo tudi viške hrane, ki ostanejo v trgovinah in še niso za vstran ter jih predajajo tistim, ki to v tem času najbolj potrebujejo. Hrana, ki gre danes v prave roke in je še čisto uporabna,  bi bila drugače zavržena v smeti.  

Mladinski delavci pa so aktivni tudi na mednarodnem področju, saj se pospešeno pripravljajo na prihod dveh mladih evropskih prostovoljcev, ki bosta svoje prostovoljno delo opravljala v mladinskem centru celih 6 mesecev v sklopu odobrenega projekta Mladi in samooskrba, Evropske solidarnostne enote. Takoj ko bo mogoče pa pričakujejo 30 mladih iz kar petih držav, da se jim pridružijo na Spodnjem Kamenščaku 23 v projektu Mednarodno sožitje, Erasmus+ programa. Da pa bi bilo mladim bivanje kar se da najbolj prijetno pa mladinski delavci s strokovno usposobljenimi delavci širijo kapacitete Mladinskega centra Prlekije, s tem pa si odpirajo možnosti za še več alternativnih oblik turizma.

V Mladinskem centru Prlekije skrbijo tudi za raznovrstno multimedijsko kulturno dogajanje, ki je ponujeno širši javnosti. Vsak mesec namreč pripravijo več raznovrstnih tematskih brezplačnih delavnic, ki so se v času epidemije odvijale preko različnih spletnih platform, sedaj pa delavnice že izvajajo v živo, seveda ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov. S pomočjo izvajanja brezplačnih delavnic tako krepijo svoje govorne sposobnosti in pridobivajo najrazličnejše kompetence, s tem pa se udeleženci različnih usposabljanj tudi že pripravljajo na vstop na trg dela.

Tekom epidemije pa tudi štirinožni prijatelji ne počivajo, skupaj s svojimi lastniki se namreč izobražujejo za reševalne pse in vodnike reševalnih psov v sodelovanju s partnersko organizacijo ŠKD-ERP Goričko. MCP je tudi pobudnik uresničitve vzpostavitve Enote reševalnih psov za pomursko in podravsko regijo, kot sestavni del slovenskih nacionalnih sil zaščite in reševanja.  Od lanskega leta naprej se iz Mladinskega centra Prlekije izobražuje kar 8 kandidatov za vodnike reševalnih psov, kar pa pomeni, da se morajo šolati tudi štirinožni reševalni prijatelji. Letos so kandidati začeli s predavanji na daljavo, izpiti in usposabljanja, ki se jih bodo udeležili pa se bodo izvajali ob sprostitvi ukrepov. Udeležili smo se tudi nacionalnega več mesecev trajajočega seminarja v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu.

Vir: Mladinski center Prlekije