Okolje in trajnost / Zaposlovanje

Kaj vse skriva Amazon?

24. 11. 2020 avtor: Sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih – Mladi Plus

Na Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, predstavljajo novo epizodo njihovega podkasta Nehvaležni skeptiki, v kateri so se posvetili – Amazonu.

Pred četrt stoletja je nastal Amazon in do danes radikalno spremenil svet, v katerem živimo, delamo, nakupujemo … Pri tem pa se ta podjetniški gigant oziroma njegov lastnik, milijarder Jeff Bezos ne misli ustaviti, pravijo. In nadaljujejo: »V čem je skrivnost Amazonovega vzpona? Zakaj že dolgo ne gre več zgolj za spletno trgovino, kjer dobimo vse, kar nam srce poželi? Na račun česa in koga mu je uspelo zrasti v korporacijo, vplivnejšo od marsikatere vlade, države oziroma politike? V tokratni epizodi osvetljujejo (sporne) Amazonove poslovne prakse in se podrobno prepričamo, kdo plačuje glavno ceno za izkoriščanje delavk in delavcev, neplačevanje davkov ter monopolno delovanje. Se temu kot potrošnice in potrošniki sploh lahko upremo, kakšna bi morala biti vloga države in konec koncev – ali ne bi bilo pravzaprav bolje, če Amazona sploh ne bi bilo?«

Vabijo vas, da se jim pridružite pri iskanju odgovorov na ta in številna druga vprašanja ter zraven prisluhnite tudi novi rubriki Sindi svetuje, v okviru katere ponujajo različne pravne nasvete.

Epizodi lahko prisluhnete tukaj

Vir: Sindikat Mladi plus