Zdravje

Kajenje in Covid-19: odziv nevladnih organizacij

4. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Predstavniki nevladnih organizacij s področja javnega zdravja, partnerji Združenja za kronične nenalezljive bolezni(zKNB), ki tvorijo koalicijo nevladnih organizacij s področja javnega zdravja, so pripravili izjavo na temo kajenja v povezavi s Covid-19. V medijih so se pojavilile objave, ki so govorile o temu, da naj bi nikotin, prisoten v tobačnih izdelkih, celo pomagal pri poteku bolezni, kar seveda ne drži in slednje partnerji zKNB odločno zavračajo. “Tobak in elektronske cigarete so velik posel, ki se mu tobačna industrija oz. proizvajalci elektronskih cigaret ne bodo odrekli, ampak se bodo vse bolj zajedale v življenje ljudi, predvsem mladostnikov, da te škodljive navade pridobijo čim bolj zgodaj in ohranijo kolikor je le mogoče dolgo. Čas epidemije COVID19, so izkoristili celo za lastno promocijo. Varnega kajenja ni, vsekakor pa tudi ni zdravilnih učinkov kajenja v boju proti koronavirusu, ki jih v zadnjem času zasledujemo v nekaterih medijih,” opozarjajo v zKNB. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija še naprej opozarja: “Omejevanje uporabe tobaka je največji posamezni dejavnik za zmanjšanje števila obolenj in smrti zaradi raka, srčno žilnih obolenj, pljučnih bolezni in sladkorne bolezni (vir).

“Tobačni giganti so se namensko vrgli v borbo za pridobivanje novih strank s pretvezo, da je nikotin naravno varovalo pred tem virusom”

Nina Rogelj Peloza, podpredsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija opozarja na sporne prakse tobačnih gigantov, pri čemer omenja raziskavo in “nove podatke o blagodejnosti nikotina v času epidemije COVID19”, ki prihajajo iz Francije in Kitajske, ki po njenem mnenju po vsej verjetnosti kaže na “načrtni napad in iskanje novih priložnosti  za razmah trgovine s povezanimi izdelki, kot so t.i. “heat not burn” in elektronske cigarete. Avtorji trenutne francoske raziskave imajo zaradi  sodelovanja s tobačno industrijo zelo dvomljiv sloves v znanstveni srenji. Tuji mediji poročajo, da so se nekateri tobačni giganti v času koronavirusa namensko vrgli v borbo za pridobivanje novih strank s pretvezo, da je nikotin naravno varovalo pred tem virusom. Gre za sprevržene poskuse tobačne industrije in njenih sodelavcev, da v globalni krizi še dodatno zaslužijo na račun najbolj ranljivih skupin,” je povedala Rogelj Peloza.

Če bo kadarkoli v prihodnosti znanost dokazala zaščitne učinke nikotina na razvoj bolezni COVID-19 – kar se še ni zgodilo po doslej znanih verodostojnih znanstvenih študijah – bomo seveda tudi mi veseli. Vendar pa je treba ob tem jasno poudariti, da nihče izmed uglednih znanstvenikov ali raziskovalcev, zaradi vseh dokazanih negativnih posledic, ne bi nikoli priporočal kajenja kot načina vnosa nikotina z namenom zdravljenja ali preprečevanja COVID-19 ali drugih bolezni. Obstaja tudi možnost, da bo tobačna industrija takšno sporočilo namerno zlorabljala v svoj prid oziroma za povečevanje prodaje in dobičkov, kar se je v preteklosti že dogajalo v povezavi s trditvami o Parkinsonovi bolezni. Sicer pa je bila na to temo pred kratkim objavljena zanesljiva informacija, da je eden od ključnih vpletenih francoskih raziskovalcev v preteklosti že prejemal finančna sredstva s strani tobačne industrije, tako da lahko preverjeno trdimo, da gre tudi v primeru teh študij za manipulacijo in potvarjanje znanstvenih dokazov,” je dodal Matej Košir, direktor Inštituta Utrip in vodja mreže Preventivna platforma.

Vlade bi morale nadaljevati z uvajanjem strogih meril tobačne kontrole

Mednarodna organizacija Partnerstvo za družbo brez tobaka ugotavlja (Smoke Free Partnership) (SFP) opozarja, da uporaba tobaka pri bolnikih s Covid-19 vodi k poslabšanju bolezenskih znakov, slabši prognozi in bolezenskim zapletom. Natančen mehanizem povečanega tveganja strokovnjaki še preučujejo (vir). Kajenje je dejavnik tveganja tako za povišan krvni tlak kot za sladkorno bolezen, to dvoje pa povečuje tveganje pri bolnikih s Covid-19. Iz tega izhaja, da je kajenje posreden dejavnik tveganja za resnejši potek bolezni. Očitno pa je za tak potek kajenje tudi neposreden dejavnik tveganja. “Vlade bi zato morale nadaljevati z uvajanjem strogih meril tobačne kontrole, da bi tako zmanjšale porabo tobaka ter bi morale nemudoma podpreti opuščanje kajenja. Stike tobačne industrije in politike bi moral urejati člen 5.3 Okvirne konvencije o tobačni kontroli Svetovne zdravstvene organizacije (WHO FCTC),” so še sporočili v SFP.

“Mladi so ranljiva skupina, ki mora biti najbolj zaščitena!”

Strokovnjaki opozarjajo na nove taktike tobačne industrije, ki poskuša zaobiti kampanje vlad in nevladnih organizacij za zmanjšanje rabe tobaka in povezanih izdelkov tako, da zdaj v nebo kuje elektronske cigarete in “vejpanje” ter ostale s tobakom povezane izdelke. “V Sloveniji je še vedno zelo velika smrtnost zaradi rabe tobaka. Dodatne študije kažejo, da so kadilci 1,4 krat bolj dovzetni za razvoj hudih bolezenskih posledic COVID19 in 2,4 krat bolj verjetno pristanejo na intenzivni negi. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da so kadilci še posebej dovzetni za razvoj najhujših bolezenskih posledic COVID19. Kljub temu so raziskave, ki so imele podporo tobačne industrije prikazale, da vsebina elektronskih cigaret celo varuje pred COVID19. Naraščajo posledice oz. poškodbe zaradi rabe e-cigaret, ki se kažejo predvsem pri mladih. Elektronske cigarete postajajo tudi vedno večji izziv za umestitev tega področja v sistemski okvir FCTC, kar poudarjajo tuji strokovnjaki na spletnih konferencah EU in sveta,” je povedal Miha Lovše, podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo in pri tem poudarja, da so mladi ranljiva skupina, ki bi jo bilo potrebno najbolj zaščititi.

V koalicijo nevladnih organizacij s področja javnega zdravja so vključeni Inštitut Utrip in Mreža Preventivna platformaInštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvojMladinska zveza Brez izgovora SlovenijaNacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25 x 25Zavod VOZIM in Mreža “NVO varujejo naše zdravje”.

Vir: Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija