Digitalizacija

Kako kot mladinski delavec uporabiti Twitch?

16. 1. 2024 avtor: Socialna akademija
mladi

Twitch je priljubljeno spletna platforma za streaming, ki jo po vsem svetu uporablja več sto milijonov uporabnikov.

Pri delu z mladimi ima kljub splošni priljubljenosti še vedno neizkoriščen potencial. Zato je dobro razumeti, kako to platformo lahko v celoti uporabimo pri mladinskem delu.

Katere prednosti nam Twitch ponuja? Kako lahko te prednosti izkoristimo? Veliko je stvari, o katerih bi se lahko pogovarjali, zato začnimo!

Sodelovanje v klepetu

Glavna razlika med Twitchem in drugimi platformami za streaming je klepet. Vsakdo lahko kadar koli vstopi v prenos in napiše, kar želi, bodisi iz radovednosti, da se počuti vpletenega ali da bi sodeloval na kak drug način.

Dolžnost tistega, ki oddaja film, je, da skrbi za stalno vključenost v klepet, preverja, kaj pišejo, in se na to ustrezno odziva. Če torej posnetek oddajamo mi, moramo tako poskrbeti, da se bodo udeleženci, ki nas spremljajo, počutili del dogajanja, da bo njihova prisotnost pomembna in bo vplivala na tok. Bolj ko bo naš kanal za pretakanje priljubljen, več ljudi se bo pridružilo in bolj moramo biti pozorni na njihovo vključenost.

Prenos dejavnosti v živo

Najlažji in najpreprostejši način vključevanja Twitcha v naše dejavnosti mladinskega dela je preprosto prenašanje samih dejavnosti. V tem primeru običajno gostimo spletne dejavnosti s pomočjo programske opreme, kot je Zoom, nato pa celotno sejo prenašamo tudi preko Twitcha.

Nekateri primeri dejavnosti, ki jih je mogoče prenašati, so:

Avtor originalnega prispevka je Fabio Costa (Italija). Celoten prispevek o uporabi Twitcha je na voljo v angleščini na spletnem mestu projekta Ustvarjalni digitalni prostori.

Vabljeni k branju!