Okolje in trajnost / Prostovoljstvo

Kako mi MEPI pomaga razumeti, kaj lahko storim za naravo?

25. 11. 2020 avtor: MEPI – Mednarodno priznanje za mlade

»Obtičali smo zaprti v dosegu naše občine – izkoristimo izjemno priložnost in ozavestimo, kaj nas obdaja ter kaj vse nam narava ponuja

                                                                                               Jaka Kregar

Pri Zavodu MEPI  se s prostovoljnim delom oziroma služenjem učijo biti pozorni na potrebe drugih in se nanje ustrezno odzivati. Ob izrazu drugi skoraj vedno pomislimo na druge osebe – na ljudi v naši skupnosti. Vse preredko se spomnimo tudi na potrebe ostalih drugih – vsega živega in neživega, kar nas obdaja.

»Čas je, da se dobro začnemo zavedati dejstva, da so vse »naše male skupnosti«, v katerih živimo – družina, skupina prijateljev, občina, država ali pa kar celotna svetovna družba – le delček veliko večje skupnosti z imenom narava. Odlična priložnost za to se ponuja na pustolovski odpravi. Čeprav MEPI na področju odprav v ospredje postavlja izkušnjo dela v skupini (skupnosti!), razvoj vodstvenih veščin ter sposobnost kreativnega reševanja problemov, ponujajo odprave mlademu človeku predvsem odlično izkušnjo prvinskosti in povezovanja z naravo. Z večdnevnim bivanjem izven varnega zavetja doma se krepi zavedanje, da smo ljudje vendarle zgolj neznaten del narave, ki z nepremišljenimi dejanji znatno in predvsem nesorazmerno z našo majhnostjo vpliva na svet, ki nas obdaja. Čutno popotovanje skozi različne skupnosti omogoča razvoj zavedanja o neskončni raznolikosti potreb drugih.

Občutljivost za potrebe drugih v kombinaciji z zavedanjem, kdo vse drugi sploh so, vodi do odkrivanja problemov, ki jih lahko pomagamo rešiti. Odgovoren odnos do narave zahteva proaktiven pristop, ki ga mlad človek tekom udeležbe v Programu MEPI vsekakor izoblikuje.

Dovoli si čutiti naravo, ki ji pripadaš, in se tega zavedati. To je prvi, a največji korak za boljši svet,« pravi Jaka Kregar, udeleženec programa MEPI.

Misli o tem, kako ju je MEPI povezal z naravo, sta strnila tudi Mepijevca Job in Julija, njun prispevek pa si lahko preberete tukaj.  

Vir: Zavod MEPI