Mladinsko delo / Šport

Kako so mladi tekmovali v planinski orientaciji?

22. 5. 2023 avtor: Planinska zveza Slovenije
slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje

Glas mladih se je ta vikend slišal na Rakitni, kjer so udeleženci tekmovali v planinski orientaciji. Zato smo se letos v Planinski zvezi Slovenije pridružili Odmevu mladosti, akciji, ki z aktivnostmi na prvo mesto postavlja mladinsko delo in mlade. Podobne akcije in projekti so priložnosti za mlade, da se naučijo veliko izven formalnega izobraževanja.

Gorenjsko-dolenjska liga za planinsko orientacijo je v soorganizaciji z Mladinsko komisijo priredila tradicionalno tekmovanje SPOT – Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje. Tekmovanje je tokrat potekalo na Rakitni. Čeprav je tekmovanje namenjeno vsem, je poudarek na mladih.

slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje
Skupno prepoznavanje rastlin na živi točki

Na tekmovanju se tekmuje v več različnih starostnih kategorijah. Od prvega razreda do seniorjev. Največ udeležencev je seveda mladih, ki so radi v naravi in se radi družijo. Vsaka ekipa ima 3 do 5 članov, ki skupaj iščejo poti.

Tekmovanje se deli na dva dela. Teoretični del v katerem se na testu in živih točkah preizkuša znanje iz področja planinstva. V praktičnem delu pa udeleženci s pomočjo zemljevida, kompasa, znanja, izkušenj in nekoliko sreče iščejo točke v naravi. Vsako najdeno točko si ekipe vtisnejo na svoj kontrolni list.

slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje
Označevanje točke na kontrolnem listu

Vreme je bilo udeležencem prijazno, tako kot tudi postavljalci prog, s katerimi so bili udeleženci zadovoljni. Nekateri so že povedali, da že komaj čakajo naslednja tekmovanja v planinski orientaciji.

Vikend je bil zabaven in razgiban, poln dogodivščin na svežem zraku. Proga mi je bila všeč in nam je v skupini predstavljala čudovit orientacijski izziv. Po dveh dnevnih in eni nočni tekmi sem precej utrujena, a zadovoljna in se že veselim novih orientacijskih izzivov naslednje sezone.

Udeleženka Živa

S tem dogodkom se je letošnja tekmovalna sezona zaključila. Z novim šolskim leto se ponovno začenjajo tekmovanja po regionalnih ligah iz katerih se le najboljši uvrstijo na državno prvenstvo – SPOT.

slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje
Ena izmed zmagovalnih ekip

Za več podrobnejših informacij obiščite našo spletno stran.