Zabava in prosti čas

Kam pa kam, mladi Slovenec? #2

22. 7. 2020 avtor: Lovrenc Habe

V uredništvo smo prejeli drugi del članka, ki ga je pripravil mladi Lovrenc Habe z Zavoda za izobraževanje Koper – UMMI. V zadnjem članku je nanizal že nekaj predlogov za obisk hribov in gora, namenjenem v pomoč mladim kot vodnik po vsej Sloveniji.

Obljubil sem, da pridete na vrsto tudi tisti mladi, ki neradi športate ali ne morete hoditi višje. Danes obljubo izpolnjujem in spet dodajam, da nisem študiral turizma in nisem lokalen vodič. Imam pa sorodnike in prijatelje raztresene po celi Sloveniji, slednje sem namreč spoznal v srednješolskih in študentskih letih v dijaških in študentskih domovih. Slovenske kraje obiskujem tudi zato, ker rad spoznavam našo veliko državo,” je zapisal Lovrenc.

V vodniku se izogiba zelo znanim lokacijam in v ospredje daje dejavnosti, kjer ne potrebujete dodatnega animiranja. Z malo volje in domišljije pa lahko na teh lokacijah preživite cel dan ali več.

Bela krajina, Kolpa, Krupa, Lahinja. Pokrajina prelepih brez in lenih rek vas bo zaradi vonja po tisočletni zgodovini vasi in mest navdušila. Svoj korak usmerite po urejenih kolesarskih ali pohodniških poteh, svoj želodec pa pripravite na kapljico belokranjskega vina. V primeru večdnevnega obiska priporočam nočitev v kateri izmed številnih turističnih kmetij, ne pozabite tudi na kopalke.

Cerkniško jezero, čarovnice. V eni izmed največjih presihajočih jezer v Evropi boste lahko ribarili, veslali ali pa se le sprehajali. Če boste tihi, boste videli mnoge od 276 vrst ptic in 45 vrst sesalcev, kar predstavlja kar polovico vseh evropskih vrst ptičev in sesalcev. Z malo sreče pa boste na nebu videli leteti čarovnice, ki vzletajo in pristanejo na Slivnici. Ne spreglejte posebnosti tega dela Slovenije – vožnje z lojtrnikom.

Pokljuka, temni gozdovi, gobe. Največja zaokrožena gozdna površina v Triglavnskem narodnem parku vas bo navdušila zaradi veličine spokojnih smrekovih gozdov in ponoči izjemno temnega neba, kar prinaša pogled na milijone zvezd. Tudi sicer priporočam ogled kakšnega observatorija.

Lendava, Vinarium, gorice. Zakaj bi se odpravili v Lendavo, če je pa tako daleč? Zato, da boste lahko rekli, da ste bili tam … No, to je odgovor za lahkomiselne ljudi. Bolj zagrete bo prepričal nov stolp Vinarium, od koder je moč videti 4 dežele, ko pa se boste iz vinsko bogatih Lendavskih goric vračali v mesto, pa se oglasite v gostilnah in naročite bograč. Res, ne naročat dunajca pa pomfri, ampak bograč!

Idrija, slovenske piramide, Idrijska bela. Ko slišimo omembo mesta Idrija, pomislimo na čipke, žlikrofe, morda še grad in rudnik. Če nas nič od komercialno bogatega programa ne privlači, ne spreglejte Divjega jezera z najkrajšo slovensko reko in letnega kopališča v Idrijski beli, ki zaradi svoje odmaknosti ponuja pravo svežino – tako v zraku, kot v vodi. Ljubitelji arhitekture in zgodovine pa se povzpnite do klavž, ki jih imenujejo tudi slovenske piramide.

Solkan, največji kamniti most na svetu. Krasna si, hči planin! Soča je bila in še vedno je deroča, pa tudi občudovanja vredna reka, pa če to hočete ali ne. Nad njo v vasi Solkan pri Novi Gorici se lahko zazrete v največji kamniti most na svetu, na vrhu katerega so speljane tirnice. Morda se do te vasi, ki ima urejeno vaško središče in prijeten kafič ob reki s pogledom na Sabotin, pripeljete z vlakom.

Debeli rtič, stari opazovalni stolp. Morda sem v tem trenutku najbližje komercialnim reklamam, a bi rad opozoril na dejstvo, da se z Debelga rtiča vidi cela slovenska obala, z izjemo Portoroža in Sečovljskih solin. Med plavanjem lahko ugibate ali proučujete poznavanje obalnih mest, zvečer pa se podajte med trte do opazovalnega stolpa.

Rimske toplice, nežno bivanje v zgodovini. Tudi obisk term je doživetje zase, zaradi izjemno prijetnega bivanja in strežbe na visokem nivoju izpostavljam Rimske terme. Če so bile včasih zaradi zdravilnih učinkov termalne vode in okolja namenjene le zaprtemu krogu vladarjev in visokim gostom, so danes na voljo tudi za običajne ljudi. Včasih se človek mora razvajati.

Selo v Prekmurju, evgaličanska cerkev, Moravske Toplice. Zapis sklenjujem v Pomurju, kjer velja ostati več dni, saj verjamem, da mnoge tja pot ne zanese pogosto. Tudi Moravske Toplice so polne turističnih kmetij in lokalnih dobrot, velja pa se sprehoditi tudi do Sela, ki je poznano po stari kapeli romanske rotunde sv. Nikolaja.

“Verjamem, da bi si lahko vsak sestavil svoj izbor dih jemajočih slovenskih kotičkov. Da boste vse obiskane kraje še bolj doživeli predlagam, da si v naprej natančno preberete, kaj določena destinacija ponuja. Vzemite si čas za to. Po obisku pa si zabeležite, kaj vam je bilo najbolj všeč, saj boste tako podoživeli lepe trenutke, ki ste jih bili deležni. Zanimiva domislica je tudi zemljevid Slovenije, ki ga imate nalepljenega v dnevni ali  svoji sobi. Tam z različnimi listki in pisavami označite kaj ste in kaj še morate obiskati. Sestavite si jagodni izbor vseh krajev, ki jih želite obiskati, pa naj si bodo to turistične točke ali druge naravne in kulturne znamenitosti. Upam, da vam bom z zgornjim seznanom vsaj malo pomagal.” je zapisal Lovrenc in zaključil z mislijo: “Slovenija JE velika država.”

Lovrenc Habe, Zavod UMMI