Izobraževanje

Kmalu te čakajo pomembne karierne odločitve, olajšaj si jih z e-orodji

26. 1. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
karierni testi

Pred vrati so informativni dnevi, sledili pa jim bodo pomembni trenutki odločanja, kako naprej. Iskanje svoje karierne poti si lahko olajšaš s posebnimi testi in orodji.

S sprejemanjem odločitve za nadaljevanje izobraževanja in še posebno odločitve, v katero smer se podati, mladi že hitro začrtamo svojo karierno pot. Ta korak se lahko zdi ob obilici ponudbe ter navdihujočih obiskov šol na informativnih dnevih precej velik, za nekatere pa celo malce zastrašujoč.

Z napredkom tehnologije pa si lahko sprejemanje odločitev in raziskovanje svojih kariernih možnosti nekoliko olajšaš – digitalizacija namreč ponuja številna e-orodja, ki vključujejo spletne analize osebnostnih lastnosti, različne osebnostne in karierne teste … Preveri, katere lahko rešiš tudi sam_a! Morda pa ti zares olajšajo letošnje pomembne odločitve …

1. D.I.S.C.

Eno izmed inovativnih e-orodij, ki pomaga mladim razumeti njihove pozitivne osebnostne lastnosti in območja, na katerih lahko še izboljšajo, je psihometrično orodje D.I.S.C.

S svojo 95-odstotno zanesljivostjo razkriva štiri osrednje osebnostne sloge: dominanten/odločen, prepričljiv/interaktiven, stabilen/uravnovešen, vesten/previden. Gre za več kot le test; ponuja vpogled v življenjsko filozofijo, odnose, odzive na naloge in še več.

2. Karierni testi

Digitalni karierni testi predstavljajo prvi korak v načrtovanju kariere. Poznamo jih veliko, med bolj uporabljenimi pa lahko izpostavimo:

Vse teste z možnostjo reševanja najdeš na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje tukaj.

3. SWOT analiza osebnosti

Samoanaliza osebnosti s SWOT analizo je sodoben pristop k načrtovanju kariere. Razmislek o prednostih, pomanjkljivostih, priložnostih in nevarnostih namreč daje jasno sliko osebnosti v kariernem kontekstu. Mladim pomaga bolje razumeti, kje so močni, kje je prostor za rast, kje so priložnosti in kje se skrivajo pasti na njihovi poklicni poti.

Več si lahko prebereš tukaj.

V današnjem hitrem tempu življenja so e-orodja neprecenljivo sredstvo pri raziskovanju in oblikovanju kariernih poti mladih, ki so lahko ob bližajočih se informativnih dnevih odlična dopolnitev procesa odločanja. Kaj vse si med reševanjem ugotovil_a o sebi?