Kultura / Zabava in prosti čas

Knjižna priporočila za mladostnike

9. 9. 2022 avtor: Uredništvo
knjige

Pred nami je kar nekaj deževnih dni, ki so kot nalašč za preživljanje prostega časa ob dobri knjigi, posebej ker se je v četrtek, 8. septembra začel Nacionalni mesec skupnega branja, ki letos posveča pozornost povezavi med branjem in gibanjem.

Ob tej priložnosti smo pripravili seznam knjig, ki te bodo zamotile v prihajajočih deževnih dneh.

Kradljivka knjig –Markus Zusak

Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Tam se znajde zato, ker njeno mater, komunistko, transportirajo v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo – precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast. Drugi kradejo hrano za preživetje, ona pa krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi. Tako ona kot okoliški prebivalci se vse bolj spreminjajo, tako zaradi vsebine knjig kot tudi grozot, ki se dogajajo okrog njih. Knjiga je prejela nagrado za najboljše mladinsko delo 2006 s strani Publishers Weekly.

Bili smo lažnivci – E. Lockhart

Cadence se rodi v bogato, ugledno in ponosno družino Sinclair. Poletja preživlja na zasebnem družinskem otoku, kjer se druži z bratrancem Johnnyjem, s sestrično Mirren in z Gatom – fantom indijskega porekla. Cadence opaža, kako se njena mama prepira s svojima sestrama o dedovanju ogromnega premoženja, sicer v lasti dedka. Ko je Cadence stara petnajst let, se zgodi tragedija, ki za vedno spremeni njihova življenja, toda sama se ne more ničesar spomniti. Njeni prijatelji so izginili, sama trpi zaradi posttravmatskih glavobolov. Počasi odkriva bolečo resnico in se začne spominjati posameznih dogodkov, bralci pa spoznajo blišč in temno stran družine Sinclair.

Vranja šestericaLeigh Bardugo

Nahajamo se v svetu Kercha, natančneje v razboritem mestu Ketterdam. Napeto poulično življenje obvladujejo tolpe, v katerih zvestoba vsakodnevno menja strani in ki jim ni nič sveto – razen denarja. V tem svetu se pojavi nova, nevarna droga “jurda parem”, ki z ojačanjem moči dela prebivalstva z nadnaravnimi zmožnostmi, ki jih imenujejo griše, grozi svetovnemu redu. Zato trgovski veljak, seveda za pravo ceno, najame ekipo tatov in kriminalcev iz tolpe Vranjega kluba pod vodstvom Kaza Brekkerja. Vsak s svojo spretnostjo – ostrostrelec, griša magijka, vohunka, razstreljevalec in kaznjenec, ki dobro pozna pot, se podajo v nevarno pustolovščino, kjer so možnosti za uspeh neznatne. Prva knjiga ameriške avtorice iz serije Griševsko vsemirje nas že s prvimi stavki brezkompromisno vpelje v izdelan fantazijski svet, ki se v dovršenosti zlahka primerja z mojstri tega žanra.

Neskončna širjava v nas – Samantha Young

India Maxwell se ni samo preselila na drugi konec države – povzpela se je tudi na najvišjo prečko na družbeni lestvici. Trajalo je leta, da je skrila posledice neurejenega družinskega življenja in na šoli postala priljubljena. Zdaj pa živi v eni najbogatejših bostonskih sosesk skupaj z mamo, maminim zaročencem in njegovo hčerko Eloise. V skupini prijateljev njene skorajšnje krušne sestre, v kateri je tudi Eloisin čudovito čedni fant Finn, si India želi samo eno: da ljudje nanjo nikoli ne bi več gledali kot na smet. Toda India ni edina, ki skuša imeti skrivnosti pod nadzorom.

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa – Mark Haddon

Glavni junak mladinske knjige je Christopher Boone, star 15 let, 3 mesece in dva dni. Je avtist. Za vsakdanja življenjska opravila potrebuje veliko več energije kot običajen človek. Zna našteti vse države sveta in njihova glavna mesta in vsa praštevila do 7507. Matematiko obvlada, ker je logična. Rad ima rdeče avtomobile. Kadar se zjutraj mimo njegove hiše zapeljejo trije rumeni, pomenijo slab dan. Christoper navadno tiči v kotu in ne govori, renči in gleda v tla. Ne ve, kdaj so ljudje okrog njega jezni, razen takrat, ko kričijo. Ima odličen spomin. Rad ima točen čas in detektivske romane. Ne mara sprememb. Zgodba se začne z umorom psa na sosedovem dvorišču in ker je Christoper ljubitelj psov, hoče razrešiti uganko, kdo je psa umoril. Napiše detektivko, pri kateri mu pomaga Siobhan, učiteljica na posebni šoli za avtistične otroke.

Zakaj molčiš, Hava? – Selma Skenderović

V knjižnem prvencu nas Skenderovićeva popelje skozi petnajst avtentičnih, tankočutnih, mestoma presunljivih, a tudi ostrih in družbeno kritičnih kratkih zgodb, ki jih piše Hava, dekle, kot sama pravi, »neprave« narodnosti in vere, ki že od rane mladosti živi in se šola v Sloveniji. Havin glas, spretno ujet v tekoč, slovenski jezik, je zamolčani glas premnogih priseljencev; njene zgodbe poganjajo občutki drugačnosti, odtujenosti in nesprejetosti. Hava jih občuti, kot bi se že zarasli v njeno mlado telo – vedno in povsod. Njene zgodbe se nas neizogibno dotaknejo. Vabijo nas k razmišljanju in prevrednotenju lastne družbe. In, če smo kolikor toliko rahločutni, tudi k samoizpraševanju.

Fantje iz gline – Janja Vidmar

Gimnazijska sošolca Ajk in Mali nimata veliko skupnega – eden je mišičast športnik, drzni lomilec dekliških src, ki mu šolske obveznosti ne pomenijo veliko, drugi pa je umetniška duša, netekmovalen in zelo razumevajoč. Ko se Ajk zaplete v spor s profesorjem umetnosti, Ajkovo dekle prosi Malega za pomoč pri pisanju raziskovalne naloge o Michelangelovem Davidu. Sodelovanje otežuje Ajkov trmasti odpor do umetnosti in čudaškega sošolca, pa tudi homofobna namigovanja okolice, ki prerastejo v govorice, ki jih ni mogoče ovreči brez trdnih dokazov. Slej ko prej se morajo vsi vpleteni vprašati, kaj hočejo od življenja in kako bodo to dosegli, ne da bi lagali sebi in svojim najbližnjim.

Thug: vse se vrača – Angie Thomas

Šestnajstletno temnopolto dekle Starr Carter je neposredna priča, ko njenega mladoletnega prijatelja Khalila v hrbet in z rokami v zraku ustreli policist “Ena Petnajst.” Govori se, da je bil diler, da je imel pištolo, da se je upiral, da … Starr pozna resnico, vendar se zdi, da je beli policisti ne želijo slišati. V soseski zato začne vreti. Med branjem bralec vstopi v črnsko predmestje in spoznava njihov način življenja. Kot so: ljubezen – skrb za družino – strah – želja ostati živ.

Dnevnik Ane Frank – Anne Frank

Ana Frank je od 1942 do 1944 pisala svoj dnevnik na podstrešju poslovne stavbe v Amsterdamu. Tam se je njena družina skrila pred preganjanjem nacistov. Bistra najstnica si je želela postati pisateljica in njeni zapiski o sostanovalcih, prebujajoči se ljubezni, spolnosti in vseh mogočih temah so postali klasično branje za mlade in odrasle.