Kmetijstvo

Kolumna mlade kmetice

13. 7. 2022 avtor: Zveza Slovenske podeželske mladine

Slovenski trg je odličen za učenje in odkrivanje želja porabnikov, veliko večje možnosti za uspeh pa vidim v izvozu, pravi Klara Zupanec, prihodnja mlada prevzemnica na kmetiji pr’ Jerin v Vogljah pri Šenčurju.

Prihajam iz velike družine, s kmetijstvom se ukvarjamo že dolgo, obdelujemo približno 35 hektarjev, moja starša Janez in Melita Zupanec sta se usmerila v kisanje zelja in repe. Kislo zelje in repo z naše kmetije pr’ Jerin v Vogljah pri Šenčurju prodajamo v trgovskih verigah Mercator in Lidl, prek Kmetijske zadruge Dobrunje pa tudi v Hofer in Spar. Kislo repo izvažamo tudi v Avstrijo. Končujem srednjo šolo, znanje o tehnologiji živilstva in prehrani želim čim bolje izkoristiti in na trgovske police postaviti nove izdelke iz zelenjave.

Od malih nog sem potovala po Evropi in iskala ideje za preboj v naši proizvodnji. Obiskala sem mnogo tujih sejmov hrane in videla različno kulinariko. V Slovenijo želim pripeljati nove okuse in izkoristiti potencial osnovnih živil.

Investicije in zagnanost

Kot prihodnja mlada prevzemnica kmetije se vse bolj pomikam v podjetniške vode. Iščem inovativne ideje in razmišljam, kako bi našo dopolnilno dejavnost še izboljšala. Odlično podlago mi je dal oče, ki vodi našo kmetijo, a me je spodbujal v iskanje novih idej. V zadnjih osmih letih smo zgradili novo kisarno, kjer predelujemo zelenjavo, in kupili pakirno linijo, za pakiranje pasteriziranega kislega zelja in kisle repe. Letos smo vložili v novo pakirno linijo za polnjenje pokončnih oziroma stoječih vrečk. S to linijo se nam odpirajo možnosti za nove izdelke, saj lahko pakiramo veliko več izdelkov.

Zadnji dve leti še bolj intenzivno iščem ideje za nove izdelke. V Sloveniji se na trgovskih policah najde veliko vrst kislega zelja, od pasteriziranega in steriliziranega do svežega kislega zelja. Mene pa zanima, kaj novega iz kislega zelja lahko še ponudimo, da bi kupcem olajšali delo in skrajšali čas priprave.

Z očetom potujem po Evropi in obiskujem različna podjetja za predelavo zelenjave. Povezujem se z mladimi iz tujine, drug drugemu pomagamo pri razvoju novosti. Trenutno razvijam tri nove izdelke, ki jih v tujini že poznajo, pri nas pa še ne. Največ pozornosti namenjam tehnologiji in razvoju kuhanega kislega zelja, ki ga bo kupec doma pripravil v samo treh minutah. Pri razvoju tega izdelka mi pomagajo prijatelji iz Francije in Nemčije, skupaj odkrivamo najboljši način priprave kuhanega zelja za nas. Jeseni bomo ponudili tudi rdečo peso za solato. Razvijam tudi kislo zelje za popestritev žar sezon.

V osmih urah naribajo do 50 ton zelja

Kmetije, ki se ukvarjamo s pridelavo in predelavo sadja in zelenjave, čedalje več investiramo v tehnologijo, ki nam poenostavi delo. Na naši kmetiji smo v zadnjih dveh letih kupili linijo tekočih trakov, ki nam omogoča hitro in lažjo pripravo zelja in repe za kisanje. S to naložbo smo prihranili ogromno časa, saj lahko v osmih urah naribamo tudi do 50 ton surovega zelja.

Na kmetiji imamo tudi dva kombajna za pobiranje zelja in repe. S pomočjo kombajnov delo lahko poteka hitreje in v skoraj vseh vremenskih razmerah, razen v dežju. Letos smo prvič zagnali novo pakirnico, ki polni stoječe vrečke. S to investicijo smo odpravili številne mehanske napake in dobili možnost za razvoj novih izdelkov.

Novi izdelki tudi za izvoz

S tehnologijo in stroji ter znanjem lahko pridelamo več in bolj kakovostno zelenjavo za kupce. Čedalje več pa vlagamo tudi v skladišča, hladilnice, pakirnice in laboratorije za razvoj novih živil. V Sloveniji imamo zelo kakovostno hrano, zato jo je pametno predstaviti tudi tujim trgom.

Moja želja je prevzeti kmetijo in jo peljati naprej. V prihodnosti si želim, da bi skoraj vse delo opravljali strojno in hitro. Načrtujem razviti nove izdelke z dodano vrednostjo, primerne tudi za tuje trge. Slovenski trg je odličen za učenje in odkrivanje želja porabnikov, veliko večje možnosti za uspeh pa vidim v izvozu.