EU zadeve

Konferenca “Parlament for the future of Europe”

7. 6. 2023 avtor: Zavod VOZIM
Srečanje na Portugalskem

Slovenija je del dogodkov, imenovanih Parlament for the future of Europe, ki jih organizira globalna organizacija International Democracy Community. Poslanstvo projekta je sodelovanje med državami in človekove pravice vsem, poudarek pa je na marginalnih družbenih skupinah. V tem projektu sodeluje 6 Evropskih držav: Nemčija, Portugalska, Estonija, Češka, Hrvaška in Slovenija. V vsaki izmed držav poteka konferenca, na kateri sodelujoči govorijo o prihodnosti Evrope in razmišljajo o predlogih za izboljšavo na različnih področjih.

V sodelovanju z Mirovnim inšitutom, Filozofsko fakulteto Ljubljana in Mladinskim centrom Celje se je pridružil tudi Zavod VOZIM. Predstavniki institucij so se odpravili v Évoro, na Portugalsko, kjer so sodelovali na drugem skupnem dogodku. Tam so se srečali z ostalimi partnerji oz. predstavniki držav, tema konference pa je bila: Stronger economy and social justice. Cilj sodelujočih je torej združiti raznoliko skupino ljudi iz marginaliziranih in premalo zastopanih skupin v središče razprave. S skupnimi močmi so preučili in preoblikovali predloge tako, da bodo bolj vključujoči in bodo ustrezali potrebam ranljivih skupnosti. Vsi predlogi bodo služil kot podlaga za razpravo na konferenci: Conference on the Future of Europe.

Predstavniki Slovenije so se iz Portugalske vrnili z novim znanjem o ekonomiji, pravicah ljudi, spremembah za prihodnost in lepim vtisom o Portugalski.